Filozofickou fakultu čeká poslední velká rekonstrukce

  • 16. května 2016

Poslední nezrenovované budovy se začnou koncem léta opravovat v hlavním areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v ulici Arna Nováka. Vedení fakulty už má nyní v rukou plán, podle kterého se začnou jednotlivá pracoviště, jichž se stavební práce dotknou, v nejbližších týdnech stěhovat do náhradních prostor. Celá rekonstrukce by měla podle předběžných výpočtů vyjít na 428 milionů korun, přičemž 408 milionů korun jde ze státního rozpočtu a dvacet milionů z vlastních prostředků Masarykovy univerzity.


Nejvíc se budou v následujících měsících měnit budovy C a D, kde sídlí mimo jiné vedení fakulty a studijní oddělení. „Akademická pracoviště fakulty budou využívat náhradní prostory v areálu VUT na Údolní 53 a v areálu Masarykovy univerzity na Joštově ulici 13. Neakademická pracoviště se přesunou na adresu Gorkého 13,“ sdělil tajemník fakulty Ivo Jurtík, a ubezpečil tak, že to studenti a zaměstnanci nebudou mít oproti běžnému životu nijak daleko.


Na přesun dojde o prázdninách, na konci července a v srpnu, kdy je například studijní oddělení tradičně mimo provoz. „Proti běžnému stavu to tedy nebude znamenat žádnou výraznou změnu,“ doplnil tajemník.


Až se budou zaměstnanci a studenti vracet na původní místa, měli by poznat zásadní změny. Druhá velká etapa (první skončila v září minulého roku) renovací na fakultě bude totiž zahrnovat kompletní přebudování vstupu do areálu z ulice Arna Nováka a celé budovy D, která částečně zmizí a znovu vznikne téměř úplně nová. Na místě vyroste šest pater poslucháren. Dělníci by budovu měli úplně odstrojit, změnit vnitřní členění a schodiště, rekonstruovat veškeré technologické sítě, dát jí nová okna a doplnit zateplení.


Na vedlejší budově C se bude pracovat především na vylepšení špatné statiky. Budovu čeká výměna podlah, rozvodů, úprava ústředního topení a částečná oprava vodovodního potrubí a kanalizace. Na drobné opravy pak dojde také v pavilonu s označením F.


Znovu učit by se v přestavovaných místech mělo od podzimního semestru roku 2018. Definitivně jasno bude podle toho, jak se podaří vyhovět pravidlům výběrových řízení a podle rychlosti dodavatele stavby.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info