Informace o publikaci

The factors important for transmission of T. gondii infection on rabbit farms and risk of human infection from consumation of rabbit meat in northenrn Italy

Název česky Faktory ovlivňující přenos T. gondii infekce na králičích farmách a riziko T. gondii infekce u člověka z konzumace králičího masa v Itálii
Autoři

MACHAČOVÁ Tereza BÁRTOVÁ Eva BUDÍKOVÁ Marie SEDLÁK Kamil PICCIRILLO Alessandra

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference Infectious and Parasitic Diseases of Animals, 5th International Scientific Conference
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicin
Klíčová slova parasite T. gondii; rabbits; risk factors of infection
Popis V Itálii jsou králíci často využíváni k chovu na maso. Cílem této studie bylo zjistit séroprevalenci parazita T. gondii a určit rizikové faktory přenosu infekce a riziko nákazy člověka konzumací králičího masa. Krevní vzorky od 260 zjevně zdravých chovných králíků byly sbírány na 13 komerčních králičích farmách v severní Itálii, region Veneto (provincie Padova, Rovigo, Treviso a Verona). Chovné samice byly rozděleny do kategorií podle věku (2 až 30 měsíců), počtu porodů (0-15), plemene (Hyla, Hycole, Grimaud , Hybrid), provincie (Padova, Rovigo, Treviso a Verona) a velikosti farem (malé a velké farmy s králíky méně či více jak 1000 králíků). Vzorky byly testovány na přítomnost protilátek proti T. gondii metodou IFAT; vzorky s titrem aspoň 50 byly označeny jako pozitivní. Protilátky proti T. gondii byly zjištěny u 38 (14,6%) králíků. Statisticky významné rozdíly (p-hodnota menší než 0,05) byly nalezeny v prevalenci u králíků různých plemen a z různých provincií. Jedná se o první průkaz protilátek proti T. gondii u králíků v Itálii.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info