Právnická fakulta otevřela novou knihovnu. Ukazuje i objevený kámen a listiny

  • 25. března 2015

Zcela přebudovaná knihovna se dnes otevřela studentům i akademikům na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Díky 16 měsíců trvající přestavbě mají budoucí právníci komfortní podmínky pro studium a knihy získaly odpovídající zázemí. Nové prostory navíc první týden provozu nabízí jedinečnou příležitost podívat se na základní kámen někdejšího univerzitního kampusu, který se v červnu našel při rekonstrukci, i originály dokumentů, jež v něm byly skryté.


„Díky rekonstrukci se podařilo vyřešit hned dva problémy. Fakulta má knihovnu, která splňuje parametry moderních zařízení tohoto typu, a odpadly navíc potíže s vlhkostí, které způsobovala zastaralá kanalizace a celkově stáří budovy,“ uvedla děkanka fakulty Naděžda Rozehnalová. Odkázala tak na fakt, že budova pochází z roku 1932, kdy se ještě počítalo s tím, že se stane základem tehdy plánovaného univerzitního kampusu, jenž měl stát pod Kraví horou.


Objekt právnické fakulty nakonec vzniknul jako jediný. Historii budovy dodnes dokládají listiny, které se našly při rekonstrukci v červnu loňského roku. Univerzitní veřejnost má do týdne od otevření mimořádnou možnost podívat se na originály i kámen, v němž se skrývaly. Po uplynutí této doby se historické dokumenty přesunou do Archivu Masarykovy univerzity a na místě je nahradí kopie, které zde zůstanou trvale.


Knihovna se díky přestavbě rozrostla o více než 500 m2, protože se podařilo spojit suterénní prostor bývalé tělocvičny a předchozí knihovny. Rekonstrukce a pořízení nového vybavení stály přibližně 64,4 milionů korun. Většinu nákladů uhradila fakulta z dotace rozvojového programu ministerstva školství.


Kontakt: Tereza Fojtová, tisková mluvčí, tel: 549 49 49 49, mobil: 724 517 335, e-mail: fojtova@muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info