Informace o projektu

Informace o projektu
Výzkum náboženských tradic Japonska ve spektru interpretací: případ šintó (Výzkum náboženských tradic Japonska - šintó)

Kód projektu
MUNI/21/HAVL/2011
Období řešení
1/2011 - 12/2011
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Filozofická fakulta
Klíčová slova
teorie sociálních věd; teorie religionistiky; sociologie náboženství; nacionalismus; implicitní náboženství; náboženství Japonska; šintó; šintoismus; Jasukuni; uctívání předků; Meidži

Základním cílem projektu je příprava a vydání odborné knihy věnované otázkám teoreticko-metodologických základů výzkumu japonských náboženských tradic, se zvláštním zaměřením na problematiku náboženské tradice šintó. Publikace, která bude hlavním výstupem projektu, bude přepracovanou a doplněnou verzí disertační práce řešitele, kterou řešitel obhájil s výborným výsledkem v roce 2009 na Ústavu religionistiky FF MU. Odborná publikace bude splňovat kritéria kladená na výsledek typu "B" – odbornou knihu podle Definice druhů výsledků výzkumu, vývoje a inovací Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Publikace bude připravena nejen pro odbornou veřejnost, ale bude koncipována i s ohledem na předpokládané využití studenty religionistiky, japanistiky, sinologie, antropologie a dalších příbuzných oborů.

Výsledky

Odborná kniha. Hlavním cílem a konečným výsledkem práce na projektu bude odborná publikace splňující kritéria kladená na výsledek typu "B" – odbornou knihu podle Definice druhů výsledků výzkumu, vývoje a inovací Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Odborná kniha, hlavní výsledek projektu, naplní dva cíle: a) podat shrnující přehled současných pohledů na náboženské tradice Japonska, se zvláštním zaměřením na problematiku šintó; b) rozvinout a představit vlastní inovativní zásady teoreticko-metodologického přístupu k výzkumu japonských náboženských tradic z hlediska religionistiky. Publikace, splňující parametry odborné knihy, bude připravena zejména pro odbornou veřejnost a bude koncipována rovněž s ohledem na předpokládané využití studenty religionistiky, japanistiky, sinologie, antropologie a dalších příbuzných oborů vyučovaných na Masarykově univerzitě a dalších vysokých školách v rámci České republiky.

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info