Informace o projektu

Informace o projektu
Vývary jakožto zdroje minerálních látek

Kód projektu
MUNI/C/0032/2020
Období řešení
2/2020 - 12/2020
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta

Cílem práce je zhodnotit význam vývarů z pohledu obsahu mikronutrientů (minerálních látek) a zavedení získaných poznatků do praxe nutričního terapeuta. Laickou i odbornou veřejností jsou vývary vnímány jako zdroj minerálních látek, avšak tento názor není podporován dostatečnými vědeckými důkazy.
Různé druhy vývarů budou proto připraveny na základě doporučených receptur ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Praze. Analýza obsahu vybraných prvků (Ca, Zn, Cu, Fe, Mg, K, Na) proběhne na domovském Ústavu ochrany a podpory zdraví LF MU a bude posouzeno množství minerálních látek ve vývarech různých druhů a receptur.
Získané poznatky naleznou využití při tvorbě pokrmů a jídelníčků ve školním a nemocničním stravování a například i ve stravování v domovech sociálních služeb.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info