Informace o projektu

Informace o projektu
Neinvazivní mozková stimulace v domácích podmínkách v kombinaci s řečovou terapií a její vliv na hypokinetickou dysartrii u pacientů s Parkinsonovou chorobou (LSVT-TDCS)

Kód projektu
NU22J-04-00074
Období řešení
5/2022 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut

Up to 90% of patients with Parkinson’s disease (PD) have hypokinetic dysarthria (HD) in the early phase of the illness. HD is characterized by a harsh breathy voice quality, reduced variability of pitch and loudness and imprecise articulation. This project investigates the novel combination of speech therapy and home-based non-invasive brain stimulation (tDCS) treatment in order to increase overall positive effects on HD in PD. Using a novel multimodal analysis approach based on fMRI and acoustic signal processing, we will be able to monitor changes in different domains of speech, as well as associated changes in brain plasticity.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info