Informace o projektu

Informace o projektu
Pokročilá analýza a verifikace pro pokročilý software (AIDE)

Logo poskytovatele
Kód projektu
GA23-06506S
Období řešení
1/2023 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta informatiky
Spolupracující organizace
Univerzita Karlova v Praze
Vysoké učení technické v Brně

S cílem pomoci vývojářům software vyrovnat se s jeho obrovskou a stále rostoucí složitostí se projekt zaměřuje na nové metody automatizované analýzy a verifikace pokročilého software, založeného na nízkoúrovňovém programování, moderních vysokoúrovňových přístupech či obojím. Projekt bude rozvíjet zejména metody založené na logice, jako je bi-abduktivní analýza nebo symbolické provádění, vhodně kombinované s přístupy, jako je abstraktní interpretace, „slicing“ či pokročilé typové systémy. Pro zefektivnění uvažovaných metod založených na logice budou rovněž vyvíjeny rozhodovací procedury pro různé uvažované logiky (např. separační logiku, kvantifikovanou bit-vektorovou logiku či Hornovy klauzule s omezeními). Mezi nízkoúrovňové programy, jež jsou cílem vyvíjených verifikačních metod, patří zejména programy využívající nízkoúrovňovou manipulaci s ukazateli a dynamickými datovými strukturami, zatímco mezi uvažované vysokoúrovňové programy patří programy založené na expertních systémech, vysokoúrovňové specifikace software či programy v moderních vysokoúrovňových jazycích, jako je Scala.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura Cíl udržitelného rozvoje č.  16 – Mír, spravedlnost a silné instituce

Publikace

Počet publikací: 6


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info