Informace o projektu

Informace o projektu
Metody vzdáleného monitorování úrovně ionizujícího záření s energetickým rozlišením zdrojů (RadMet)

Kód projektu
VB02000063
Období řešení
1/2024 - 12/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo vnitra ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta informatiky
Spolupracující organizace
Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i.
VF, a.s.
Centrum výzkumu Řež s.r.o.

Návrh projektu je orientován na výzkum a vývoj spektrometrického dozimetrického systému pro vzdálené měření ionizujícího záření. Výzkum bude zaměřen na oblast optovláknových systémů využitelných pro detekci ionizujícího záření zejména v částicových urychlovačích a jaderných reaktorech. Kompaktnost a odolnost systému umožní v budoucnu využití i v nových malých modulárních reaktorech. Systém bude monitorovat záření v širokém rozsahu od stovek uGy/h do stovek Gy/h. Zvláštní pozornost bude věnována energetickému rozlišení měřeného spektra pro neutronové a gama záření a identifikací zdrojů záření. Návrh projektu je tak orientován na vzdálené monitorování nízkých i vysokých dávkových příkonů za účelem zvýšení bezpečnosti provozu a osob a zlepšení znalostí o bezpečnosti jaderných zařízení.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  7 – Dostupné a čisté energie Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info