Informace o publikaci

Plant foods in the Upper Palaeolithic at Dolní Věstonice? Parenchyma redux

Autoři

PRYOR Alexander STEELE Madeline JONES Martin SVOBODA Jiří BERESFORD-JONES David

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Antiquity
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Czech Republic; Dolní Věstonice; Upper Palaeolithic; Gravettian; archaeobotany; plant foods; parenchyma
Popis Podle tradiční představy sledovali lovci-sběrači mladého paleolitu v Evropě velké savce v převážně bezlesé krajině. Jak dokládá tento článek, potenciál mladopaleolitických lokalit k uchování makrozbytků rostlin sbíraných a zpracovávaných lidskými skupinami byl podceňován. Flotace sedimentů z ohnišť ve velkém měřítku, tak jak byla provedena na ohništi z Dolních Věstonic II, naznačuje, že rostlinná strava mohla být základní složkou při úspěšné kolonizaci těchto chladných částí Evropy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info