Informace o publikaci

Beziehung zwischen der Sonne-Aktivität und dem psychischen Zustand des Menschen: Überprüfung der Kriterien für die Testqualitäten der Lüscher-Diagnostik.

Název česky Vztah mezi sluneční aktivitou a psychickým stavem člověka: Ověření kritérií kvality testu Lüscherova diagnostika.
Autoři

DAN Jiří

Rok publikování 2015
Druh Další prezentace na konferencích
Citace
Popis Testy Maxe Lüschera nejsou projektivní testy!! Jsou to neverbální testy nucené volby na tabulích barev a tvarů. Vycházejí z jeho teorie regulativní funkční psychologie a teorie duševní rovnováhy (Čtyřbarevný člověk.) Nespočívají na psychoanalytické teorii a neužívají psychoanalytické pojmy. Nejsou to psychometrické testy, jsou založeny na tzv. diagnostice v kategoriích, jedné se o speciáoní případ posouzení na posuzovacích škálách, existuje velký, ovšem konečný počet odpovědí (v testu 8 barev existuje 256 možných odpovědí). Barvy jsou podněty, které nemají žádnou strukturu, zatímco v projektivních testech jsou podněty slabě strukturovány. Zkoumali jsme vliv sluneční aktivity na fyziologické znaky člověka a jeho aktuální psychický stav. Data o denní sluneční aktivitě jsme získali z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Výběrový soubor tvořilo 47 zdravých osob, mužů a žen, ve věku 21 až 25 roků. Výzkum byl proveden během 35 dnů, každá soba byla vyšetřena 5x. Byla zjištěna vysoká stabilita odpovědí v Lüscherově testu, koeficient byl vždy vyšší než 0,9. Zjišťovali jsme vztah mezi četností "patologických znaků" v protokolech a délkou slunečního svitu v příslušném dni. Výsledek přináší důkaz o tzv. objektivitě testu. Testy Maxe Lüschera nejsou projektivní testy!! Jsou to neverbální testy nucené volby na tabulích barev a tvarů. Vycházejí z jeho teorie regulativní funkční psychologie a teorie duševní rovnováhy (Čtyřbarevný člověk.) Nespočívají na psychoanalytické teorii a neužívají psychoanalytické pojmy. Nejsou to psychometrické testy, jsou založeny na tzv. diagnostice v kategoriích, jedné se o speciáoní případ posouzení na posuzovacích škálách, existuje velký, ovšem konečný počet odpovědí (v testu 8 barev existuje 256 možných odpovědí). Barvy jsou podněty, které nemají žádnou strukturu, zatímco v projektivních testech jsou podněty slabě strukturovány. Zkoumali jsme vliv sluneční aktivity na fyziologické znaky člověka a jeho aktuální psychický stav. Data o denní sluneční aktivitě jsme získali z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Výběrový soubor tvořilo 47 zdravých osob, mužů a žen, ve věku 21 až 25 roků. Výzkum byl proveden během 35 dnů, každá soba byla vyšetřena 5x. Byla zjištěna vysoká stabilita odpovědí v Lüscherově testu, koeficient byl vždy vyšší než 0,9. Zjišťovali jsme vztah mezi četností "patologických znaků" v protokolech a délkou slunečního svitu v příslušném dni. Výsledek přináší důkaz o tzv. objektivitě testu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info