Informace o publikaci

Nové poznatky o facii „pebbly mudstones“ pestrých vrstev kroměřížského souvrství (karpat, střední část karpatské předhlubně)

Autoři

FRANCÍREK Michal HANÁČEK Martin NEHYBA Slavomír

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://journals.muni.cz/gvms/article/view/5242/5644
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova Carpathian Foredeep; Karpatian; Kroměříž Formation; borehole core; pebbly mudstones; detrital garnet; provenance
Popis Kroměřížské souvrství představuje nejmladší člen sedimentárního záznamu karpatu ve střední části karpatské předhlubně. Bylo uloženo před čely flyšových příkrovů, v bezprostředním nadloží novopřerovských vrstev. Souvrství je reprezentováno dvěma členy tj. holešovskými slepenci a pestrými vrstvami. Holešovské slepence byly dříve také označovány oblastními názvy např. nítkovické štěrky a písky, holešovské štěrky ad. (Benada – Kokolusová 1987, Adámek et al. 2003). Slepence jsou známy z vrtů i odkryvů. Naproti tomu pestré vrstvy jsou doloženy pouze z hlubokých vrtů, které byly provedeny v rámci naftového průzkumu ve 20. století. Typickou facií pestrých vrstev jsou tzv. „pebbly mudstones“. Podrobněji se sedimenty pestrých vrstev zabývali Beneda – Kokolusová (1987), kteří především studovali jejich petrografii, prostorové rozmístění a vztah k flyšovým příkrovům Západních Karpat. V tomto příspěvku jsou shrnuty výsledky studia „pebbly mudstones“ pestrých vrstev, zastižených ve vrtech Kroměříž-1, 2 a Rataje-1,2 (obr. 1). Nové poznatky vyplynuly hlavně z analýz detritických granátů, na jejichž základě byla upřesněna provenience těchto sedimentů. „Pebbly mudstones“ jsou sedimenty tvořené příměsi písčité a štěrkovité frakce v jílovité matrix vzniklé z gravitačních hustotních proudů. Často vytváří vložky a polohy v sedimentech turbiditních proudů (Reineck – Singh 1973).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info