Informace o publikaci

Basaltic Dyke with Specific Volcanogenic Structures and its geomorphic evolution: Unique Geoheritage of the Faroe Islands (North Atlantic Ocean)

Název česky Bazaltová žíla se specifickými vulkanogenními strukturami a jejich geomorfologický vývoj: jedinečné geodědictví Faerských ostrovů (severní Atlantik)
Autoři

RAŠKA Pavel POKORNÝ Richard KRMÍČEK Lukáš KUBOUŠKOVÁ Simona MORTENSEN Lis

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geoheritage
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12371-018-0296-x
Klíčová slova Palaeogene volcanism; Geoheritage; Sandfelli dyke; Pseudo-hieroglyphs; Columnar jointing; Faroe Islands
Přiložené soubory
Popis Vulkanická krajina vzniklá kenozoickým vulkanismem představuje nejpodivnější rysy globální geodiversity a poskytuje vynikající příběhy pro geovzdělávání. Méně pozornosti se však dostává reliktním vulkanickým formám a lokálním tvarům reliéfu v odlehlých oblastech. V tomto článku přinášíme první popis unikátních vulkanogenních tvarů (dále jen "pseudo-hieroglyfy"), které se vyvíjely na skalní stěně vrcholu na hřbetě Sandfelli u vesnice Gjógv v severní části ostrova Eysturoy (Faerské ostrovy). Je popsán geomorfologický vývoj hřbetu a skalní stěny během kvartéru a jsou uvedeny podrobné petrografické analýzy vulkanogenních vlastností. Na základě pozorovaných petrografických rysů interpretujeme pseudo-hieroglyfy, které pravděpodobně představují jedinečné příklady chaotické horizontální sloupcovité odlučnosti. Po geomorfologickém a petrografickém studiu zájmové lokality analyzujeme současnou faerskou legislativu zaměřenou na ochranu přírody a užíváme tohoto příkladu k diskusi širších důsledků zachování a geoturistiky geografického dědictví ve vzdálených regionech.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info