Informace o publikaci

Experimentální design, zkoumající vliv rámování informací o nemoci COVID-19 na pocit osobního a společenského ohrožení nemocí COVID-19, hodnocení rizika COVID-19, emoční prožívání, změnu chování v reakci na epidemii COVID-19.

Logo poskytovatele
Autoři

MAREŠ Miroslav DRMOLA Jakub HRBKOVÁ Lenka CHYTILEK Roman MLEJNKOVÁ Petra TÓTH Michal DOLEJŠÍ Marek JÁNI Martin KLEINER Jan SUŠOVSKÁ Patricie

Rok publikování 2020
Druh Výzkumná zpráva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Popis Tato souhrnná výzkumná zpráva představuje výsledky experimentálního výzkumu týkajícího se vlivu rámování informací o nemoci COVID-19 na pocit osobního a společenského ohrožení nemocí COVID-19, hodnocení rizika COVID-19, emoční prožívání a na změnu chování v reakci na epidemii COVID-19. Výzkum se uskutečnil v průběhu první vlny pandemie v květnu 2020 online a byl vyhodnocován na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Zkoumány byly způsoby rámování pandemie, přičemž se ukázalo, že některé z nich jsou považovány za manipulativní a jiné ne. Hlavním zjištěním je to, že účastníci experimentu již měli silně zakotvené názory na problematiku epidemie a jejich změna pouhými rétorickými prostředky je obtížná. Současně se ukázaly rozdíly mezi jednotlivými prostředky. Výzkum rovněž zjistil nespokojenost s vybranými aspekty řešení epidemie ze strany vlády (především pokud se týká ekonomických dopadů). Zpráva obsahuje i doporučení pro budoucí zvládání epidemických situací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info