Informace o publikaci

Přispívají kliničtí farmaceuti k minimalizaci pádů pacientů ve zdravotnických zařízeních i v Česku? (10leté sledování a zkušenosti z ÚVN Praha)

Autoři

MURÍNOVÁ Irena

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Časopis lékařů českých
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
www https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2022-1-20/prispivaji-klinicti-farmaceuti-k-minimalizaci-padu-pacientu-ve-zdravotnickych-zarizenich-i-v-cesku-10lete-sledovani-a-zkusenosti-z-uvn-praha-130441
Klíčová slova Hospitalisation; clinical pharmacist; drug audit; fall; prevention; elderly; Morse Fall Scale
Popis Abstrakt Východisko, cíl práce: V řadě zdravotnických zařízeních jsou kliničtí farmaceuti vyzýváni, aby se aktivně podíleli na prevenci pádů pacientů. Na území ČR není dosud zavedena jednotná metodika, jak by měl klinický farmaceut v této činnosti systematicky a racionálně postupovat. Cílem článku je na základě vlastní analýzy dat tuto metodiku nabídnout. Metodika práce: Byly provedeny detailní retrospektivní analýzy výstupů z činnosti klinického farmaceuta v oblasti farmakoprevence pádů a lékových auditů po pádu. Výsledky: 78 % pacientů, kteří během hospitalizace upadli, bylo starších 65 let. Věk byl následně vzat jako základní kritérium pro hodnocení medikace pacienta s ohledem na riziko pádu. Díky plošnému rozšíření klinickofarmaceutické péče a nově zavedenému systému sledování a prevence pádů v ÚVN Praha, došlo k pozitivnímu trendu ve výskytu nežádoucího vlivu medikace na pády pacientů: v roce 2017 to bylo ve 34 % případů, v roce 2020 již jen ve 13 %. Závěr: Na základě našich dat a zkušeností nabízíme metodiku činnosti klinického farmaceuta v problematice pádů: 1) při poskytování systematické klinickofarmaceutická péče provádět automatickou kontrolu medikace i s ohledem na riziko pádu u pacientů nad 65 let; 2) zajistit automatické zasílání žádanek na oddělení klinické farmacie při pádu pacienta ve zdravotnickém zařízení.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info