Informace o publikaci

Archaeological Evidence of Independent Iron Production from the 9th-Century Rural Settlement of Bořitov (Blansko District, Czechia)

Název česky Archeologické doklady nezávislé produkce železa z venkovské osady 9. století v Bořitově (okres Blansko, Česko)
Autoři

MIKULEC Roman HLAVICA Michal KMOŠEK Matěj

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archaeologia historica
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://hdl.handle.net/11222.digilib/digilib.76769
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2022-2-14
Klíčová slova Early Middle Ages; Great Moravia; iron smelting; smithy; slags; XRF; XRD; SEM/EDS
Přiložené soubory
Popis Studie se pokouší ukázat potenciál železářských strusek pro zodpovězení tázek spjatých s organizací železářské produkce na Moravě 9. století. Jako případovou studii vyhodnocuje menší archeologický soubor z dobové venkovské osady v Bořitově. Kontextuální a makroskopická analýza strusek v kombinaci s jejich analýzou archeometrickými metodami (pXRF, ED-XRF, XRD, SEM/EDS) umožnila na lokalitě potvrdit tavbu železa, stejně jako jeho následné zpracování ve vyhřívací výhni či kovárně. S přihlédnutím k některým dalším dobovým nálezům z Bořitova, jež jsou s produkcí železa spojeny, a ke geografickému umístění lokality tyto výsledky též naznačují, že místní komunita se již nacházela mimo bezprostřední dosah dobových regionálních elit, a místní řemeslníci tak mohli fungovat coby nezávislí producenti s hlavním cílem saturovat vlastní potřeby, případně nadbytek příležitostně směňovat.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info