Informace o publikaci

Broušená kamenná industrie z kulmských sedimentů a velké sekeromlaty ze serpentinitu v bytomském muzeu (Muzeum Górnoślaskie w Bytomiu)

Autoři

JANÁK Vratislav PŘICHYSTAL Antonín

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Rocznik Muzeum Górnoślaskiego w Bytomi, Archeologia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova archaeological collection of the Upper Silesian Museum Bytom; polished stone tools; interpretation; axe hammers made of Lower Carboniferous (Culm) sedimentary rocks; large axe hammers made of serpentinite; production and distribution
Popis V r. 2007 studovali autoři 77 kusů kamenné broušené industrie ze sbírky Hornoslezského muzea v Bytomi, Polsko. Jejích pozornost se zaměřovala speciálně na dvě pozoruhodné skupiny surovin. První skupinu reprezentuje 5 sekeromlatů nebo jejich fragmentů, které byly vyrobeny ze spodnokarbonských (kulmských) prachovců až prachovitých břidlic. Lze předpokládat, že tyto broušené nástroje, pravděpodobně odznaky mužů – bojovníků, byly produkty těžebního, výrobního a distribučního systém, který se vyvinul ve druhé polovině 4. tisíciletí př.n.l. u lidu kultury nálevkovitých pohárů. Jedna z jeho centrálních dílen byla v Holasovicích západně od Opavy (české Slezsko). Velké sekeromlaty (často více než 20 cm dlouhé), vyrobené ze serpentinitu, tvoří druhou skupinu. Jejich stratigrafická pozice není jednoznačná, protože jde obvykle o povrchové nálezy. Část z nich, vyrobenou z usměrněného až páskovaného serpentinitu, lze snad spojovat s hornoslezskou legyelskou skupinou, jiné se použitým materiálem podobají „bojovým“ sekeromlatům kultury se šňůrovou keramikou nebo kultury nálevkovitých pohárů, využívajícím zdroje serpentintu v jordanowsko-gogołowském masivu. Z možných interpetací se zdá nejpravděpodobnější, že jde o odznaky osob se zvláštním společenským statutem.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info