Informace o publikaci

The Persuasive Power of the Biblical Metanarrative of Fall and Condemnation in Protestant Sermons: Whoever Believes in Him Is Not Condemned

Název česky Přesvědčovací síla biblického metanarativu hříchu a zatracení v protestantských kázáních: Kdo v něj věří, není odsouzen.
Autoři

ADAM Martin

Rok publikování 2024
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Protestantská kázání se obvykle opírají o základní biblický metanarativ (tj. o čtveřici doktrín: Stvoření - Pád - Vykoupení - Dovršení), aby předala morální a duchovní poselství. Předchozí studie zkoumaly přesvědčovací techniky v rámci náboženského diskurzu a vliv biblických narativů na přesvědčování posluchačů. Zdá se však, že v našem současném chápání toho, jak je "velké vyprávění" o Pádu (a Odsouzení) jako jedna ze složek metanarativu strategicky využíváno v protestantských kázáních, a jeho souladu s klasickými rétorickými apely a vyvoláváním strachu, může existovat mezera. Cílem tohoto článku je prozkoumat rétorické strategie, které používají protestantští kazatelé při používání tohoto metanarativu jako přesvědčovacího nástroje ve svých kázáních. Zkoumáním souhry aristotelských apelů - logosu, étosu a patosu - chce tento článek osvětlit, jak teologické vyprávění utváří a potenciálně zvyšuje účinnost přesvědčovací komunikace v protestantských kázáních. Studie využívá kvalitativní přístup a analyzuje korpus skript protestantských kázání, v nichž se výrazně objevuje metanarativ Pádu a Odsouzení.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info