Informace o publikaci

Zu einigen lautlichen Besonderheiten der deutschen Sprachinselmundarten in Mittelmähren anhand von Erhebungen zur Sprachatlaserstellung

Logo poskytovatele
Název česky K některým hláskovým zvláštnostem jazykových ostrůvků německých nářečí na střední Moravě na základě explorací v rámci zpracování jazykového atlasu.
Autoři

MUZIKANT Mojmír

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Brünner Hefte zur Didaktik, Sprach- und Literaturwissenschaft
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova language data differences at the Language Island Brodek u Konice; Skřípov
Popis Objem shromážděných jazykových dat umožňuje vidět v ostřejších rysech mnohotvárnost a vnitřní členitost zkoumaného nářečního území. Obraz celku není jednotný, nýbrž rozdělený do několika menších celků, které se navzájem územně liší a lze je označit jako místní nářečí. Nářečí, kterým se hovořilo ve vesnici Lysovice, lze jednoznačně přiřadit k středobavorské nářeční oblasti. Oproti tomu již v nedaleké Čechyni ustoupily některé typicky středobavorské jayzykové rysy do pozadí. Jyzykový charakter nářečí v Brodku u Konice je zcela odlišný. Zcela zřetelně zde převažuje vliv střední němčiny. Z horskoněmeckých jazykových příznaků lze uvést pouze změnu w b . Ve Skřípově vzrůstá podíl horskoněmeckýchj jazykových vlivů, takže lze hovořit o téměř rovnoměrném prolínání prvků horskoněmeckého a středoněmeckého původu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info