Informace o publikaci
Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Výživa a potraviny |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Hygiena |
Klíčová slova | nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student |
Popis | Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze. |