100 let MUNI, 30 let svobody

muni.cz/absolventi  |  7/2019
24. 10. 2019, 7:13

100 let MUNI, 30 let svobody

Vážené absolventky, vážení absolventi, 

jako nový rektor se na Vás touto cestou poprvé obracím, abych Vás srdečně pozdravil jménem svým a jménem Vaší alma mater. Rok 2019 je pro naši univerzitu velmi významný, neboť slavíme 100. výročí jejího založení. Řadu z Vás jsme v rámci oslav výročí měli možnost na univerzitě přivítat osobně, což mě velmi těší. A byl bych rád, kdyby se tento prvotní kontakt podařilo dále rozvíjet. Věřím totiž, že každá kvalitní univerzita o vztah se svými absolventy pečuje. Neboť jsou to právě absolventi, kteří dále šíří dobré jméno univerzity a jsou těmi nejlepšími vyslanci své alma mater.

Rád bych tedy Vás všechny přizval k účasti na budování širšího absolventského společenství naší univerzity. A chtěl bych Vás v této souvislosti pozvat na akce, které během podzimu připravujeme. Zvláštní místo mezi nimi zaujímají akce k listopadovým výročím, neboť právě ty nám připomínají, že rolí univerzity je nejen vzdělávat, zkoumat a bádat, ale též být ve společnosti kritickou instancí, která umožňuje lidské a společenské poznání a pomáhá hledat odpovědi na důležité otázky. Ale je také důležitým prostorem a garantem svobody.

Osobně věřím, že takové je a bude – i s Vaším přispěním – poslání Masarykovy univerzity na počátku druhé stovky její existence.

Na spolupráci s Vámi se těší

Martin Bareš 
rektor Masarykovy univerzity

INAUGURAČNÍ PROJEV PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ

Listopad 39/89

Propojení současnosti a minulosti, kterou mnozí z Vás absolventů pamatují, najdete v programu akcí připomínajících události listopadu 1939 i 1989. Masarykova univerzita Vás na ně srdečně zve.

Od 6. 11. si můžete před budovou rektorátu prohlédnout výstavu Masarykova univerzita 1939–1945, která připomíná nejtragičtější období v dějinách školy. Pontifikální Mše svatá v katedrále sv. Petra a Pavla bude 12. 11. sloužena jako poděkování ke 100. výročí od začátku výuky na univerzitě a k uctění památky obětí nacismu a komunismu z řad akademiků a absolventů. Obětem nacistické okupace se pokloníme 14. 11. v areálu Kounicových kolejí při Pietním shromáždění akademické obce. Události roku 1989, situaci před sametovou revolucí i po ní připomene Festival 30 let svobody, který v kině Scala od 16. do 18. 11. nabídne filmy, dokumenty a diskuze s mimořádnými hosty.

Hokej o Pohár stoletých univerzit

Ve sportovním se 7. 11. potkají Masarykova a Mendelova univerzita, které sehrají hokejový zápas o Pohár stoletých univerzit. Utkání začíná v 19 hodin v DRFG Areně. Kvalitní hokej, kořeněný rivalitou mezi oběma školami, si rozhodně nenechte ujít. Přijďte fandit společně se svými bývalými spolužáky, současnými přáteli nebo s rodinou. Vstupenky se prodávají v síti Ticketportal za 140 korun. 

VSTUPENKY
 

Tři fakulty, jedna konference

U příležitosti 30 let od transformace české ekonomiky a společnosti pořádají 7. listopadu Ekonomicko-správní fakulta, Právnická fakulta a Fakulta sociálních studií konferenci, na které ve třech diskuzních panelech vystoupí známé osobnosti. Akce se uskuteční na ESF a je určena široké veřejnosti. Do 3. 11. je potřeba pojistit si účast registrací. Podrobnější program je k dispozici na webu konference.

REGISTRACE

Darujme společně 100 litrů krve díky MUNI

Absolventi, studenti i zaměstnanci Masarykovy univerzity se mohou zapojit do akce, jejímž cílem je darovat jménem školy aspoň 100 litrů krve a zpropagovat pravidelné dárcovství. Zájemci se mohou registrovat na webu darujkrev.muni.cz a vybrat si z termínů až do konce ledna. Krev je možné darovat na pracovištích ve Fakultní nemocnici Brno nebo ve Fakultní nemocnici u sv. Anny.

REGISTRACE

Ohlédnutí: Den absolventů a Festival MUNI 100

Velkolepý, plný hudby, zábavy a dobré gastronomie, ale i dojemný díky setkáním a předávání ocenění stovce absolventů byl 15. červen. Za atmosféru na fakultách a brněnském výstavišti musíme poděkovat především Vám, našim absolventům. Pojďme si v několika fotografiích a videu připomenout, jaké byly červnové oslavy 100. výročí založení Masarykovy univerzity.

Osmdesátky v Brně

Letošní 30. výročí sametové revoluce můžete v Brně oslavit cestováním v čase. Jízda retro Karosou nebo komentované procházky Vám připomenou kultovní místa 80. let. Osmdesátky v Brně vás na chvíli vrátí do doby trabantů, diskoték, plesnivých džínů, ale také železné opony, kyselých dešťů a soudruhů a soudružek. Můžete při tom žvýkat Pedro či si na památku z místních infocenter odvézt igráčky nebo céčka. Nebo knihu Jak to ruplo, která vás vtáhne do reality normalizačního Brna.

E-mail  absolventi@muni.cz Odkaz  muni.cz/absolventi

© 2024
Masarykova univerzita

Facebook     Instagram     LinkedIn