Psychologie

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Zajímáte se o psychologii? Chcete lépe porozumět lidské povaze a chování druhých lidí? Zaujaly vás otázky osobního rozvoje? Hledáte nejnovější poznatky z psychologického výzkumu? Toužíte po zajímavém a smysluplném zaměstnání?

Studium Psychologie na Filozofické fakultě MUNI vám poskytne široký přehled v základních, speciálních a aplikovaných psychologických disciplínách a v hlavních teoriích a metodách užívaných v oboru. Získáte také dobrou orientaci v sociálních a humanitních vědách a seznámíte se s obory širšího vzdělávacího základu s důrazem na psychologii.

Bakalářské studium Psychologie vás naučí rozumět vybraným souvislostem fungování jedince a společnosti. Podpoří rozvoj vašeho logického, analytického a kritického myšlení a přispěje ke zvýšení vaší sociální a komunikační kompetence i osobnostní zralosti. Naučíte se také pracovat s odbornou literaturou, interpretovat a aplikovat výsledky výzkumů a napsat vlastní odbornou práci.

Díky důrazu na osvojení cizího jazyka budete způsobilí komunikovat se zahraničními hostujícími odborníky a dokonce můžete realizovat část svého studia v zahraničí, například v Nizozemí, Německu, Slovinsku, Portugalsku, Španělsku nebo na Maltě. Využít můžete také nabídky studia a stáží v mimoevropských zemích, jako jsou USA, Kanada, Brazílie nebo Indie.

Již během studia se můžete zapojit do výzkumné činnosti členů ústavu, využít nejmodernější techniky v laboratoři HUME Lab nebo získat neocenitelnou praktickou zkušenost díky širokým možnostem praxí v sociální péči, exkurzí a stáží v psychologických zařízeních (psychiatrické nemocnice a pedagogicko-psychologické poradny) a dobrovolnickým aktivitám.

Doporučujeme vám také členství v České asociaci studentů psychologie ČASP, která nabízí řadu zajímavých podnětů, aktivit a především možnost sdílení zkušeností se studenty psychologie z celé České republiky.

Proč studovat psychologii právě na Filozofické fakultě MUNI?

Psychologický ústav FF MUNI je pracoviště s bohatou historií a živou přítomností zejména v experimentálně-kognitivní a klinické psychologii. Psychologie se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity přednáší již od jejího vzniku v roce 1919. Samostatný Psychologický ústav byl na Filozofické fakultě MUNI založen v roce 1926 a od té doby tvoří její trvalou a významnou součást. Bakalářský studijní program se opírá o dlouholetou úspěšnou tradici Psychologického ústavu ve vzdělávání i výzkumu a je založen na vysoké prestiži a kvalitě studia.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte na následující otázky a uvidíte sami: 

  • Zajímáte se o psychologii?
  • Chcete lépe porozumět lidské povaze a chování druhých lidí?
  • Zaujaly vás otázky osobního rozvoje?
  • Hledáte nejnovější poznatky z psychologického výzkumu?
  • Toužíte po zajímavém a smysluplném zaměstnání?

Život využijeme nejlépe tehdy, když ho věnujeme něčemu, co trvá déle než život sám. (W. James)

Praxe

Jako studenti bakalářského programu Psychologie můžete získat praktickou zkušenost v rámci exkurzí a praxí v sociální péči a zdravotnických zařízeních. Zájemci o experimentální psychologii mohou rozvíjet svou tvůrčí činnost ve spolupráci s laboratoří pro experimentální humanitní vědy HUME Lab a v rámci vědecké činnosti výzkumných center při Psychologickém ústavu FF MUNI.

Chcete vědět víc?

http://www.psych.phil.muni.cz

Uplatnění absolventů

Stanete se po absolvování bakalářského studia psychologem?

Bakalářské studium psychologie je prvním krokem na cestě k profesi psychologa. Samotný bakalářský stupeň nevede ke konkrétní profesní kvalifikaci, neopravňuje tedy absolventy k výkonu profese psychologa v jakémkoli zařízení ani k otevření vlastní psychologické praxe.

Absolventi bakalářského programu Psychologie však mohou najít uplatnění v oblasti sociálních služeb (např. jako pracovník neziskových a humanitárních organizací), jako asistent pracovníků v manažerských pozicích, v orgánech státní správy, ve vězeňství a bezpečnostních složkách, v public relations, reklamních agenturách apod. Může se také uplatnit při vzdělávání pracovníků v sociální sféře při rozvíjení jejich sociálních kompetencí, komunikačních dovedností a prosociálního jednání s klienty.

Pro to, abyste se stali psychologem, máte možnost pokračovat (po splnění podmínek přijetí) v navazujícím magisterském studijním programu psychologie.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky Testu studijních předpokladů (TSP) a písemné oborové zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
Oborový přijímací test proběhne v sobotu 20. 4. 2024.
Přesný termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Čas oborového testu se nebude překrývat s oborovým přijímacím testem bakalářského programu Anglický jazyk a literatura.

Test studijních předpokladů (TSP)

Aktuální informace najdete zde

Oborová zkouška

Tato zkouška ověřuje znalosti uchazečů v daném oboru. Má podobu písemného oborového testu. Délka trvání testu je 35 minut.
Přípravný kurz k oborovému testu z Psychologie se v přijímacím řízení pro ak. rok 2024/2025 nekoná.

Základní popis zkoušky:
Oborový test se skládá ze dvou oddílů - psychologie (30 položek) a biologie (15 položek).
  • Oddíl psychologie ověřuje znalosti uchazeče z jednotlivých psychologických disciplín, zejména dějin psychologie, obecné psychologie, vývojové psychologie, psychologické metodologie, sociální psychologie, psychopatologie a jednotlivých aplikačních disciplín. Test je koncipován tak, aby zachytil spíše široký přehled o psychologické problematice, proto doporučená literatura zahrnuje zejména přehledové práce.
  • Biologický oddíl ověřuje tyto okruhy znalostí: biologie člověka - anatomie a fyziologie, obecná biologie, historie biologie, členění biologie, obecná charakteristika živých soustav, buňka a buněčná teorie, vznik a vývoj života, genetika.

Ukázka staršího oborového testu

Přijetí bez přijímací zkoušky

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není možné prominout přijímací zkoušku.

Kritéria hodnocení

  • Hranice percentilu TSP pro prospěch u přijímací zkoušky: 60
  • Hranice percentilu v oborovém testu pro prospěch u přijímací zkoušky: 65

U oborového testu se za každou nesprávnou odpověď odečítá 0,25 bodu. Uchazeči, kteří uspějí u oborového testu, budou do konečného pořadí seřazeni na základě výsledků TSP.

Doporučená literatura

  • Frederickson, L. B., Loftus, G. R., Nolen-Hoeksema, S., Wagenaar, W. A. (2012). Psychologie Atkinsonové a Hilgarda. Praha: Portál.
  • Hill, G. (2004). Moderní psychologie. Praha: Portál.
  • Hayesová, N. (2013). Základy sociální psychologie. Praha: Portál.
  • Říčan, P. (2013). Psychologie. Příručka pro studenty. Praha: Portál.
  • Plháková, A. (2006). Dějiny psychologie. Praha: Grada.
  • Vágnerová, M. (2012). Vývojová psychologie - Dětství a dospívání. Praha: Karolinum.
  • Šmarda, J. a kol. (2004). Biologie pro psychology a pedagogy. Praha: Portál.
  • Kočárek, E. (2004). Biologie člověka 1. Praha: Scientia.
  • Kočárek, E. (2010). Genetika. Praha: Scientia.
  • Kočárek, E. (2010). Biologie člověka 2. Praha: Scientia.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:


Podrobné informace o předmětech studijního plánu

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Psychologie? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info