Bezpečnostní a strategická studia

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Chcete porozumět soudobému bezpečnostnímu prostředí a pochopit strategické přístupy k řešení bezpečnostních výzev? Například co je to hybridní válka, v jakých formách se objevuje terorismus, kdo rozhoduje o české i světové bezpečnostní politice, zda existuje systém ke zvládání ekologických hrozeb, proč je problémem kybernetická obrana či kolik má naše země zpravodajských služeb? Pak Vám doporučíme náš studijní program Bezpečnostní a strategická studia (BSS).

Získáte znalosti o:

  • bezpečnostních hrozbách a rizicích (organizovaném zločinu, proliferaci zbraní hromadného ničení, extremismu apod.)
  • bezpečnostní politice na státní i mezinárodní úrovni a jejích aktérech („silových ministerstvech“, systémech krizového řízení, mezinárodních závazcích ke společné obraně apod.)
  • historii bezpečnostní politiky ve střední Evropě i světě, dějinách vojenství a vývoji bezpečnostních sborů
  • přístupech a metodách ke zkoumání bezpečnostní problematiky a o využití strategického myšlení.

Čím je studium BSS v Brně výjimečné?

BSS v Brně vhodně kombinují studium vnitřní bezpečnosti s problematikou vnější bezpečnosti a strategickými přístupy. Vyučující využívají rozsáhlé zkušenosti z vědeckého působení i poznatky z dlouholeté spolupráce s bezpečnostními složkami, s médii a s neziskovým sektorem. Kromě běžného studia hrají velmi důležitou roli i neformální studentské aktivity (spolky, soutěže, besedy). Studenti a studentky BSS se seznámí s řadou sektorů bezpečnosti a s různými strategiemi. Velký důraz je kladen na práci s informacemi a na schopnost psát kvalitní odborné texty. Studenti mohou využít i široké sítě mezinárodních kontaktů k výjezdům do zahraničí. Studium se uskutečňuje formou přednášek i seminářů, doplňkem jsou i exkurze (na místa bojišť, do věznic, hasičských zařízení apod.). Studenti se mohou zapojit do různých aktivit organizovaných katedrou, včetně výzkumných projektů. Vyučující předmětu se snaží o to, aby zdařilé studentské práce byly publikovány. Mnoha absolventům vyšly první články ve specializovaných časopisech již během studia a pomohly jim v dalším kariérním postupu.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Máte zájem o poznání bezpečnosti a strategie s využitím poznatků a metod společenských věd?
  • Chcete využít svoje analytické schopnosti, umět strategicky vnímat a prakticky řešit soudobé problémy z pohledu bezpečnostní politiky?
Pak je náš program tím, co vás může uspokojit. Nečekejte u nás vojenský či policejní speciální výcvik, výuku o tom, jak vyrobit protilátku proti zabijáckému plynu „novičok“ či návod na program k hacknutí vládního informačního systému. Tyto znalosti a dovednosti vás nenaučíme.

„(Ne)bezpečný svět vyžaduje strategické jednání“

Praxe

Praxe v institucích nejsou na bakalářském studiu povinné. Pokud však nějakou stáž absolvujete, je možné ji započítat jako volitelný předmět v rámci Vašeho studia. Při hledání praxe je možné využít rozsáhlých kontaktů programu BSS do vládní i nevládní sféry. Výrazným obohacením výuky jsou vystoupení expertů z praxe v řadě předmětů, včetně expertních bloků v předmětech Bezpečnostní politika ČR a Krizový management. Experti z praxe vyučují i některé povinně volitelné předměty (např. experti z Národního úřadu pro kybernetickou či informační bezpečnost, z Hasičského záchranného sboru České republiky apod.)

Chcete vědět víc?

http://www.chcinabss.cz/

Uplatnění absolventů

Jako absolvent či absolventka budete schopen/schopna:

  • identifikovat a analyzovat soudobé bezpečnostní hrozby v různých sektorech bezpečnosti
  • pochopit a objasnit struktury, procesy a výstupy v rámci domácí i mezinárodní bezpečnostní politiky, včetně krizového řízení na různých úrovních
  • znát a využívat důležité poznatky strategického myšlení pro zpracování strategických analýz
  • získávat, analyzovat a interpretovat data z bezpečnostní oblasti
  • formulovat a zpracovávat řešení problémů v bezpečnostní oblasti, včetně řešení krizových situací.

Jako absolvent programu bezpečnostních a strategických studií budete mít mnoho pracovních příležitostí. Od bezpečnostních analytiků ve veřejné správě na státní i mezinárodní úrovni přes specialisty ve státních i soukromých bezpečnostních složkách až po mediální experty zaměřené na problematiku bezpečnosti>

„Obor velmi dobře uspokojil mou potřebu rozvíjení znalostí o světové bezpečnostní politice a ladně skloubil mé záliby ve společenských vědách a vojenství. Chválím ho také za podporu stáží a praxí, například já se díky tomuto dostal ještě během magisterského studia k současnému zaměstnavateli, České zbrojovce, kde nyní působím na pozici analytika. Pokud však mám na BSS, jak náš obor krátce nazýváme, něco skutečně vyzdvihnout, je to úžasný kolektiv spolužáků a pedagogů, který je velmi aktivní i mimo vyučování a školní půdu. BSS zkrátka není obor, je to životní styl.“

Ondřej Šupka Ondřej Šupka
absolvent a student bezpečnostních a strategických studií, analytik v České zbrojovce

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu v hlavním a vedlejším studijním plánu v rámci sdruženého studia představují výsledky testů základů společenských věd (ZSV). U ZSV fakulta uznává test Základů společenských věd (ZSV), který zabezpečuje společnost SCIO.

Nejpozději při uzávěrce termínu pro podání přihlášek si uchazeč závazně v e-přihlášce volí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů.

Přijímací zkouška z testů ZSV (SCIO):

Uchazeč má možnost vykonat zkoušky v pěti níže uvedených termínech. Při více pokusech se uchazeči započítá nejlepší dosažený výsledek. Fakulta uznává výsledky dosažené v těchto termínech: 9. prosince 2023, 16. ledna 2024, 3. února 2024, 2. března 2024, 23. března 2024. POZOR - nově fakulta uznává i výsledky ze šesti termínů uskutečněných v předcházejícím akademickém roce (10. prosince 2022, 4. února 2023, 4. března 2023, 2. dubna 2023, 29. dubna 2023, 20. května 2023).

Výsledky testů ZSV předává fakultě výhradně společnost SCIO, uchazeč svůj výsledek fakultě nepředává. Musí však společnosti SCIO poskytnout k předání výsledků svůj souhlas (učiní tak v rámci přihlášky u společnosti SCIO).

Praktický postup:

  • Uchazeč podá nejpozději do 29. února 2024 kompletně vyplněnou elektronickou přihlášku, závazně zvolí pořadí svých preferencí jednotlivých studijních plánů a zaplatí administrativní poplatek.
  • Paralelně se sám přihlašuje k testu u společnosti SCIO.
  • Od společnosti SCIO obdrží po svém přihlášení pozvánku k testu ZSV.
  • Účast na daném termínu (příp. termínech) si uchazeč hradí individuálně.

Vzhledem k tomu, že fakulta uznává výsledky z více termínů, při neúčasti na žádném z nich se není možné odvolávat na překážky na straně uchazeče. Náhradní přijímací zkoušky se konat nebudou.

Uchazeči, kteří se hlásí na mezifakultní studium, budou muset případně splnit podmínky přijetí do hlavního/vedlejšího studijního plánu na obou fakultách MU.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Informace k přijetí bez přijímací zkoušky naleznete na webu FSS.

Kritéria hodnocení

Maximálně je možné získat 100 percentilových bodů. Minimální hranice pro úspěšné složení přijímacích zkoušek je percentil 60, což ovšem nemusí stačit k návrhu na přijetí (počet uchazečů navržených na přijetí je kapacitně omezen). Uchazeči, kteří této hranice nedosáhnou, budou nepřijati pro neprospěch u přijímací zkoušky.

Doporučená literatura

Ukázky testů a seznam odborné literatury ZSV.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ne
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Bezpečnostní a strategická studia? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. Jakub Drmola, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info