Francouzský jazyk pro hospodářskou činnost

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Program je koncipován jako sdružené studium, které probíhá na Pedagogické fakultě MUNI v rámci programu Francouzský jazyk pro hospodářskou činnost a na Ekonomicko-správní fakultě MUNI v kombinaci s programem Veřejná ekonomika a správa. Tato studijní kombinace se v roce 2017 dostala mezi top desítku oborů na MUNI.

Cílem studia je připravit vás pro práci v hospodářsko-administrativní oblasti po stránce jazykové, odborné, komunikační a obecně kulturní. Program je sestavený z předmětových modulů – lingvistického, kulturně historického a geografického, komunikačně praktického a odborně praktického.

Během studia na PdF se naučíte používat odborný francouzský jazyk na úrovni C1 a aplikovat praktické dovednosti z oblasti fonetiky, morfologie, syntaxe a slovní zásoby. V rámci studia na ESF zase získáte základní vhled do ekonomie, veřejné správy a managementu. Všechny své znalosti si také můžete prohloubit a rozšířit během studijních pobytů Erasmus+ ve Francii i v dalších zemích.

Kromě profesní odbornosti získáte i kulturně historický přehled týkající se Francie a frankofonních zemí. Zvládnete interpretovat nejdůležitější historické události, porovnat vlastní kulturu a historický kontext s vývojem frankofonní společnosti a kultury. Naučíte se volit vhodné strategie komunikace s jejími představiteli.

Bez problémů se potom uplatníte v oblasti státní správy, privátního podnikatelského sektoru či mezinárodních institucí.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Zajímáte se o cizí kultury a jazyky?
  • Baví vás komunikovat s lidmi?
  • Láká vás francouzština ve spojení s ekonomií a veřejnou správou?
  • Chcete měnit svět k lepšímu?

Odpovídáte ano? Pak čeká tento program právě na vás.

„Jazyk a kultura: brány do světa.“

„Již gymnázium ve mně vzbudilo vášeň pro cizí jazyky a obor na VŠ jsem si nemohla vybrat lépe. Chtěla jsem se dostat hlouběji do francouzského jazyka a naučit se odbornou terminologii. Kombinace s Ekonomicko-správní fakultou mi navíc přišla velmi praktická. Příjemně mě překvapili šikovní doktorandi, které si ráda vybírám jako cvičící na semináře. Dále vysoká úroveň obchodní angličtiny a perfektní organizace výuky jak ze strany studijního oddělení, tak ze strany vyučujících. Ráda bych využila možnost pracovní stáže ve Francii během magisterského studia.“

Daniela Rakušanová Daniela Rakušanová
studentka programu

Praxe

V současné době není praxe povinnou součástí studia. Studenti mohou získat zkušenosti s praxí v soukromém sektoru či v sektoru státní správy v rámci volitelného předmětu Praktická stáž, který si mohou zapisovat opakovaně.

Chcete vědět víc?

http://katedry.ped.muni.cz/francouzstina

Uplatnění absolventů

Jazykové a odborné schopnosti z hospodářsko-administrativní, interpersonální a komunikační oblasti představují výraznou příležitost pro uplatnění v mezinárodních institucích. Můžete ale pracovat také ve veřejném sektoru nebo v soukromých firmách. Zaměstnavateli našich absolventů jsou například Ministerstvo průmyslu a obchodu či Evropská komise. 

Můžete se profesně uplatnit také například jako jazykoví experti se znalostmi odborné komunikace v cizím jazyce. Svým profilem můžete přispět ke kultivaci a rozvoji mezinárodní hospodářské a administrativní spolupráce.

„Vždycky mě bavily jazyky a matematika, když jsem se tedy dozvěděla o kombinaci studia ekonomie a francouzštiny, věděla jsem, že tohle je něco pro mě. Líbí se mi zapojení rodilých francouzských učitelů do výuky, člověk pak získá zase jiný pohled na věc. Při studiu jsem také ocenila komorní prostředí tohoto oboru, všichni jsme se znali i navzájem s profesory. Vytvořilo se takové skoro až rodinné prostředí, ve kterém se dobře studovalo.“

Anna Slováková Anna Slováková
absolventka programu

Možnosti studia

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:


Podrobné informace o předmětech studijního plánu Francouzský jazyk pro hospodářskou činnost
Podrobné informace o předmětech studijního plánu Veřejná ekonomika a správa

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Pedagogická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ne
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Francouzský jazyk pro hospodářskou činnost? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. Marcela Poučová, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info