Italský jazyk a literatura

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Bakalářský studijní program Italský jazyk a literatura vám otevře cestu k získání základních znalostí a kompetencí v oblasti italštiny, italské lingvistiky a literatury, dějin a kultury Itálie. Po úspěšném ukončení studia budete schopni ústně i písemně komunikovat v italském jazyce, a to na úrovni C1. Budete mít přehled o fungování italštiny jako specifického románského jazyka, zorientujete se v dějinách italské literatury a dokážete číst a analyzovat literární díla v italském originále. Seznámíte se s politickými a kulturními dějinami Itálie a prozkoumáte její současné reálie.

Studium kultivuje jazykové znalosti a dovednosti, rozvíjí analytické schopnosti, samostatnost a tvořivost. Velký důraz klademe zvláště na získání praktických dovedností v oblasti komunikace, k čemuž přispívá také systematické zapojování několika rodilých mluvčích do výuky jazyka a reálií.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Máte zájem věnovat se intenzivnímu studiu italštiny?
  • Chcete porozumět historickému vývoji Itálie a vývoji italské literatury od středověku po současnost?
  • Toužíte získat povědomí o dění v současné Itálii, poznat její kulturní tradice a regionální zvláštnosti?
  • Chcete se zúčastnit studijního pobytu nebo pracovní stáže v Itálii a rádi byste našli uplatnění v oblastech, které vyžadují dobrou znalost italštiny a italského prostředí?

V tom případě je studijní program Italský jazyka a literatura pro vás tou správnou volbou. Tak neváhejte a podejte si přihlášku!

„Ianua linguarum reserata“

„Studium italštiny jsem si zvolila proto, že jsem k ní měla osobní vztah – vedle standardní angličtiny je na trhu práce každý další jazyk výhodou. Během studia na filozofické fakultě jsem se zlepšila v jazyce na úroveň plynulé komunikace a osvojila jsem si také odbornou italštinu. Kromě toho jsem se seznámila se spoustou zajímavých knih, o kterých bych jinak ani nevěděla. U vyučujících jsem ocenila osobní přístup a ve výuce téměř rodinnou atmosféru.“

Klára Opravilová
studentka programu

Praxe

Nejlepší praxí při studiu cizího jazyka je pobyt v zemi, kde se tímto jazykem hovoří. V našem případě máte příležitost absolvovat minimálně půlroční studijní pobyt na některé z italských univerzit jako je například Univerzita La Sapienza v Římě nebo Univerzita v Bologni a mnohé další. Vedle toho existuje také možnost zúčastnit se pracovní stáže v italských podnicích či institucích.

Chcete vědět víc?

https://www.phil.muni.cz/

Uplatnění absolventů

Po absolvování studijního programu Italský jazyk a literatura budete ovládat italštinu minimálně na úrovni C1 a budete disponovat bohatou škálou znalostí o Itálii, její kultuře, současnosti i minulosti. Získané znalosti, dovednosti a zkušenosti budete moci využít v oborech zaměřených na komunikaci a komunikační technologie, v oblasti překladatelství, v cestovním ruchu, při práci v kulturních institucích, ve státní správě, v soukromých firmách s italskou účastí či v organizacích, které reprezentují a propagují Českou nebo Slovenskou republiku v zahraničí.

„Po téměř šestiletém pobytu v Itálii jsem se rozhodla pro studium italštiny. Během bakalářského a magisterského studia jsem měla mimo jiné možnost navázat kontakt s řadou akademických či vědeckých pracovníků z různých zemí. To mne motivovalo k navazujícímu doktorskému studiu, které právě dokončuji. Aktivně se účastním různých českých i zahraničních konferencí,např. v Německu, Maďarsku nebo Slovinsku. Kromě výuky italského jazyka se věnuji také překladatelství a tlumočení.“

Andrea Jacková Andrea Jacková
absolventka oboru Italský jazyk a literatura

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky oborové zkoušky. Uchazeči mohou být přijati také na základě dalších kritérií, viz Přijetí bez přijímací zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
Oborové přijímací zkoušky se konají 15. - 21. 4. 2024.
Přesný termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Uchazeči, kteří se ve sdruženém studiu hlásí do hlavního a vedlejšího plánu, musí splnit podmínky přijetí do obou těchto plánů.

Test studijních předpokladů (TSP)

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není třeba skládat TSP.

Oborová zkouška

Tato zkouška ověřuje znalosti uchazečů v daném oboru. Má podobu motivačního dopisu a písemného testu. Základní popis zkoušky:

  1. Motivační dopis: Motivační dopis se píše v italštině, francouzštině, španělštině, portugalštině, katalánštině nebo v angličtině v rozsahu 1500 až 3000 znaků včetně mezer. V dopise vysvětlete, proč chcete studovat obor Italský jazyk a literatura, proč právě na Masarykově univerzitě, uveďte své vzdělání a zájmy související s daným studijním programem, a jaké jsou vaše plány po ukončení bakalářského studia.
    Motivační dopis vložte ve formátu PDF přímo do vaší e-přihlášky do rubriky Příloha 2. V rubrice zvolte správný typ sbíraného souboru, tj. „Italský jazyk a literatura: Motivační dopis“ a nezapomeňte kliknout na „Uložit“ dole na stránce. Dopis vložte nejpozději do 8. 4. 2024.

  2. Počítačový prezenční test: uchazeči musí před konáním testu přečíst (v libovolném jazyce, ne nutně v italštině) román dle vlastního výběru z následujících:
    La luna e i falò, Cesare Pavese. Se questo è un uomo, Primo Levi. Giuseppe Tomasi di Lampedusa, Il Gattopardo. Italo Calvino, Se una notte d'inverno un viaggiatore. Italo Calvino, Il sentiero dei nidi di ragno. Antonio Tabucchi, Sostiene Pereira. Umberto Eco, Il nome della rosa. Leonardo Sciascia, Il giorno della civetta.

    V den písemného testu budou uchazeči odpovídat na seznam otázek, jejichž cílem je zjistit, zda porozuměli přečtenému textu (obsah, struktura, kontext atd.). Test se bude konat v učebnách Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v jednom nebo více stanovených termínech (v závislosti na počtu přihlášek). Test budou uchazeči skládat na počítačích v učebnách, které nebudou připojeny k internetu. Odpovídat mohou uchazeči v italštině, francouzštině, španělštině, portugalštině, katalánštině, angličtině nebo v češtině. Všechny otázky budou jak v italštině, tak v češtině.
    Test bude rozdělen na 2 části, mezi kterými bude třicetiminutová pauza. Celková doba na vyplnění testu včetně úvodních třicetiminutových instrukcí a pauzy bude 4 hodiny.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Veškeré podklady pro prominutí přijímací zkoušky je třeba vložit v podobě autorizovaných konverzí (Co je autorizovaná konverze a kdo ji může provést? ) přímo do e-přihlášky do rubriky Žádost o prominutí přijímací zkoušky nejpozději do 29. 2. 2024.

Prominutí přijímací zkoušky je možné na základě středoškolského prospěchu ze čtyř profilových předmětů stanovených fakultou: dějepis, český (slovenský) jazyk, dva cizí jazyky.
O prominutí přijímací zkoušky na základě prospěchu mohou požádat uchazeči, kteří z každého ze čtyř profilových předmětů dosáhli průměrného prospěchu nejvýše do 1,5 (včetně). Celkový průměr ze všech předmětů se nebere v úvahu. Semináře z jednotlivých předmětů se nezohledňují.
Při výpočtu průměru se berou v úvahu známky z posledních čtyř ročníků takto: z posledního ročníku se započítává pololetní vysvědčení, z předcházejících tří ročníků vysvědčení závěrečná. Současně se požaduje, aby uchazeči studovali každý z vybraných profilových předmětů na střední škole v posledních čtyřech ročnících alespoň po dobu dvou let.
Středoškolský prospěch můžete doložit vložením autorizované konverze jednoho ze dvou následujících dokumentů:
  1. Potvrzení středoškolského prospěchu z e-přihlášky: vepište prospěch do tabulky v e-přihlášce, tabulku vytiskněte a nechte potvrdit střední školou ( Jak vytisknout a potvrdit prospěch z e-přihlášky: návod );
  2. Katalogový list: katalogový list musí obsahovat Vaše jméno, příjmení, datum narození nebo rodné číslo, razítko a podpis střední školy.
Pouze v případě, že jste maturovali před podáním přihlášky a nemůžete získat výše zmíněné dokumenty, můžete do e-přihlášky vložit autorizované konverze všech středoškolských vysvědčení z posledních čtyř ročníků školy.

Kritéria hodnocení

  • Celkový počet bodů za motivační dopis: 50
  • Bodová hranice pro prospěch za motivační dopis: 30
  • Celkový počet bodů z písemného testu: 50
  • Bodová hranice pro prospěch z písemného testu: 30
  • Celkový počet bodů v oborové zkoušce: 100
  • Bodová hranice pro prospěch v oborové zkoušce: 60


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Italský jazyk a literatura? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. Egle Mocciaro, Dottore di Ricerca

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info