Estetika

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Chcete porozumět umění? Studujte estetiku. Chcete poznat, co je umělecké dílo? Pochopit, proč je tolik definic umění a proč může být obyčejná lopata vystavena v galerii? Studium programu Estetika vám nabízí poznání a pochopení všech těchto věcí. Naučíte se, proč jsou některé obrazy či texty lepší než jiné. Zjistíte, zda jsou vaše soudy o hodnotě umění pouze osobní, subjektivní, nebo jsou naopak na osobním vkusu nezávislé.

Budete se věnovat řadě teorií, hledat odpovědi na otázky, proč dosud nemáme spolehlivý recept na tvorbu umění a zda může takový návod vůbec existovat.

Program studia je tvořen ze tří navazujících okruhů. Základem všech témat spjatých s uměním pro vás budou přednášky z dějin umění, estetiky a kultury, a to až po současnost. Pro odbornou práci s dějinnými tématy pro vás budou následně vypsány přednášky a semináře, a to metodické i analytické. Estetika ovšem není jen suchá teorie, pro kontakt s běžným uměleckým provozem proto absolvujete praxi ve vybrané kulturní instituci.

Získané znalosti a dovednosti využijete ve třetím oddílu přednášek a seminářů v obecné orientaci, v širším kulturním kontextu i v každodenním životě. Budete umět definovat umění a krásu, dokážete vysvětlit, proč mají díla různou hodnotu a co vůbec hodnota je. Teoreticky odstraníte případné rozpaky nad hromadou písku či lopatou vystavenými v galerii jako umění.

Teoreticky, a přesto srozumitelně podáte rozdíl mezi originálem a padělkem, budete vědět, jakou roli hraje v umění morálka, co je špatné umění, co je kýč, dokážete zdůvodněně interpretovat to či ono dílo, napsat recenzi, odborný referát či rozsáhlejší odborné pojednání. Budete schopni číst odborný text v cizím jazyce.

Zkrátka a dobře, budete teoreticky spolehlivě připraveni pro praxi tak či onak spjatou s kulturou a uměním. Studium lze dobře kombinovat s jinými uměnovědnými, historicko-vědními obory nebo studiem jazyků. V rámci programu Erasmus je možné studovat v zahraničí.

Je studium programu pro vás?

  • Co je vůbec umění?
  • Co musím znát, abych dobře porozuměl nějakému dílu?
  • Mohli bychom existovat bez umění či krásy?
  • Může se stát mé kolo uměleckým dílem?
  • Proč je důležité znát kulturní tradici?
  • Proč jsou díla např. Rembrandta nebo Shakespeara hodnocena tak vysoko?
  • Proč bychom vlastně měli ještě dnes číst Sofokla a poslouchat Bacha?
  • Proč je středověké malířství tak nerealistické?
  • Měli bychom připustit nějakou formu cenzury umělecké tvorby?

Pokud toužíte znát odpovědi na uvedené otázky, pak neváhejte a podejte si přihlášku do našeho programu.

„Umění k nám promlouvá zvláštním jazykem.“

Praxe

V průběhu studia absolvujete dvoutýdenní praxi v některé z kulturních institucí.

Chcete vědět víc?

http://www.phil.muni.cz/estetika/index.htm

Uplatnění absolventů

Jako absolvent programu Estetika budete znát dějiny oboru, slohová období evropské kultury, klíčové teorie i teoretiky umění. Dokážete rozpoznat důležité problémy a způsoby jejich řešení v dějinách i současnosti. Jste připraveni pro práci v široké škále kulturních, společenských nebo uměleckých institucí, v redakcích kulturních nebo uměleckých periodik, všude, kde uplatníte získané poznatky či dovednosti o umění a kultuře v souvislostech, ale i praktické dovednosti v popisu, analýze i návrhu řešení běžných problémů umění nebo uměleckého provozu.

Budete umět uživatelsky pracovat s technikou, přesvědčivě argumentovat, číst v cizích jazycích. Naučíte se metodické kázni, odbornému pojmosloví, interpretačním postupům. Budete umět aplikovat získané poznatky a dovednosti v praktických situacích a nových prostředích.

Získáte kompetenci pro práci v muzeích, galeriích, redakcích, kulturních a společenských organizacích. Uplatnit se můžete i ve státní správě, jako správci památkové péče, kurátoři, kritici, manažeři nebo učitelé.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky písemné oborové zkoušky. Uchazeči mohou být přijati také na základě dalších kritérií, viz Přijetí bez přijímací zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
Oborové přijímací zkoušky se konají 15. - 21. 4. 2024.
Přesný termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Uchazeči, kteří se ve sdruženém studiu hlásí do hlavního a vedlejšího plánu, musí splnit podmínky přijetí do obou těchto plánů.

Test studijních předpokladů (TSP)

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není třeba skládat TSP.

Oborová zkouška

Tato zkouška ověřuje znalosti uchazečů v daném oboru. Má podobu písemného testu.

Základní popis zkoušky:
Písemný test ze znalosti obsahu knihy Alena Odehnalová: Vybrané kapitoly z dějin kultury XX. století. Test sestává pouze z uzavřených otázek.

Ukázka staršího oborového testu

Přijetí bez přijímací zkoušky

Prominutí přijímací zkoušky je možné na základě účasti v celostátním kole SOČ v oboru Teorie kultury, umění a umělecké tvorby.
Veškeré podklady pro prominutí přijímací zkoušky je třeba vložit v podobě autorizovaných konverzí (Co je autorizovaná konverze a kdo ji může provést? ) přímo do e-přihlášky do rubriky Žádost o prominutí přijímací zkoušky nejpozději do 29. 2. 2024.

Kritéria hodnocení

  • Celkový počet bodů v oborové zkoušce: 100
  • Hranice pro prospěch v oborové zkoušce: 50
Za nesprávné odpovědi se body neodečítají.

Doporučená literatura

  • Alena Odehnalová: Vybrané kapitoly z dějin kultury XX. století


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Estetika? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Mgr. Hana Řehulková, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info