Publication details

Polymorfismy v genech pro glutathion S-transferázy (GSST1, GSTM1, GSTP1 a GSTA1) a riziko kolorektálního karcinomu v české populaci.

Authors

HÉŽOVÁ Renata SLABÝ Ondřej ŠACHLOVÁ Milana BŘEZKOVÁ Veronika SÁBLÍKOVÁ Barbora ŠEVČÍKOVÁ Sabina SVOBODA Marek OVESNÁ Jaroslava VYZULA Rostislav

Year of publication 2011
Type Conference abstract
Citation
Description Zhoubné novotvary tlustého střeva a konečníku patří v české republice k nejčetnějším. Jejich roční incidence 78 případů a mortalita 43 případů řadí naši zemi na 1. místo v Evropě. Brassica je rod řádu rostlin křížatých (Cruciferae), do kterého spadá například hlávkové zelí, kapusta, květák či brokolice. Důkazy o protektivním účinku těchto rostlin přinášejí epidemiologické studie z celého světa. Zelenina rodu Brassica je primárním dietetickým zdrojem glukosinolátů, jejichž hlavními metabolickými produkty jsou isothiokyanáty (ITC). Interakce genetické výbavy a stravovacích návyků v nádorové epidemiologii by mohly poskytnout vysvětlení rozporuplných výsledků epidemiologických studií zaměřených na vliv stravy na riziko nádorových onemocnění. ITC indukují a zároveň jsou substráty biotransformačních enzymů druhé fáze glutathion S-transferáz, jejichž geny jsou vysoce polymorfní s relativně vysokou populační frekvencí. Delece v genech pro GSTT1 a GSTM1 vedou k nulové enzymatické aktivitě, sníženému odbourávání ITC a umožnění jejich delšího působení. V této práci jsme v asociační studii na souboru 200 pacientů s kolorektálním karcinomem a 150 zdravých kontrol stanovovali vztahy vybraných polymorfizmů v biotransformačních enzymech druhé fáze – gluthathion-S-transferázách (GTSM1, GSTT1, GSTP1, GSTA1) k riziku vzniku kolorektálního karcinomu.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info