Parazitologové z MU pojmenovali nové druhy po Brnu a Attenboroughovi

  • 23. srpna 2016

Jméno slavného přírodovědce a dokumentaristy Davida Attenborougha si vybrali oborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU) pro pojmenování nového druhu parazitického ploštěnce, kterého nalezli v africkém jezeře Tanganika. Spolu s novým druhem Cichlidogyrus attenboroughi nalezli v žábrách hlubinných ryb ještě jeden, který dostal název po městě Brně Cichlidogyrus brunnensis.


Při volbě jmen nových druhů mají vědci v podstatě volnou ruku. „Možností pojmenovat nový druh po siru Attenboroughovi jsme se zabývali již delší dlouhou dobu, ale tento rok je podle nás díky životnímu jubileu sira Davida více než příhodný,“ uvedla doktoranda Nikol Kmentová, která se na objevu podílela spolu s kolegy z rakouské univerzity ve Štýrském Hradci.


Nově objevené druhy parazitických červů, jejichž popis byl publikován ve specializovaném časopise Parasites & Vectors, patří do skupiny Monogenea a infikují hlubinné ryby. Jsou velcí jen několik milimetrů a žijí pouze na rybách z čeledi cichlid, které se vyskytují pouze v jezeře Tanganika. Kmentová je získala ze vzorků žaber 18 ryb.


„Jedním z důvodů naší práce je snaha upozornit na skutečnost, že na druhové pestrosti jezera Tanganika se kromě dobře známých a zdokumentovaných skupin podílí i další druhy včetně parazitických, které navzdory svému významu pro jednotlivé ekosystémy doposud unikaly širší vědecké pozornosti,“ uvedl vedoucí výzkumu, belgický parazitolog Maarten Vanhove, který působí také na MU a pravidelně jezdí na expedice k jezeru Tanganika.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info