Přednáška prof. Jana Sokola: O pravdě, omylu a lži

V rámci předmětu Blok expertů, který organizuje Kabinet informačních studií a knihovnictví, proběhne přednáška prof. Jana Sokola O pravdě, omylu a lži.
Představa pravdy nebo přesněji řečeno pravdivosti stojí v pozadí každé výpovědi. Věta „dnes je čtvrtek“ říká totéž, co věta, „je pravda, že dnes je čtvrtek“. Každá oznamovací věta implicitně deklaruje, že je pravdivá. Každá otázka předpokládá, že odpověď bude pravdivá – jinak by nemělo smysl se ptát. Dokonce i lhář musí vzbudit dojem pravdy, jinak by se namáhal zbytečně.
Proti tomu stojí postmoderní kritika „pravdy“ jako projevu fanatismu: kdo se dovolává pravdy, je netolerantní a tedy nebezpečný. Jenže kdyby platilo relativistické „každý má svoji pravdu“, řeč by ztratila smysl, nedalo by se mluvit: pokud mám nějakou „svoji pravdu“, proč bych měl poslouchat tu tvoji? Relativizování pravdy má zhoubné účinky v politice, kde může sloužit až k ospravedlnění lži.
Prof. Sokol bude mimo jiné mluvit o rozdílu mezi pravdou a pravdivostí, v čem se relativisté mýlí a proč lež vždycky zůstane lží.


Pořadatel
Kabinet informačních studií a knihovnictví (Filozofická fakulta)

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info