Přednáška Ako zlepšujú štátni konzultanti kvalitu verejných služieb

Srdečně Vás zveme na přednášku Štefana Kišše a Mateja Kuriana, kteří se budou věnovat Případové studii hodnoty za peníze ve slovenském zdravotnictví.
Slovensko má od roku 2016 státní konzultanty sídlící na Ministerstvu financí SR, kteří se snaží zlepšovat kvalitu veřejných služeb. Jak to dělají, jak to zapadá do jiných procesů řízení veřejných financí a čeho se podařilo dosáhnout ve zdravotnictví?
Útvar hodnoty za peníze (UHP) Ministerstva financí SR hodnotí efektivitu veřejných výdajů a podporuje rozhodování vyplývajících z analýzy dat s cílem zlepšit výsledky slovenského veřejného sektoru. Jeho hlavními nástroji jsou revize veřejných výdajů a hodnocení investičních projektů. Cílem UHP je zvyšovat hodnotu, kterou za vynaložené peníze přináší veřejnosti veřejná správa a to reformou pravidel vhodným nastavením procesů a posilováním analytických kapacit státu.
Přednášející:
Štefan Kišš, ředitel ÚHP Absolvent Ekonomické univerzity v Bratislavě pracuje pro Ministerstvo financí od roku 2005. Na Institutu finanční politiky setrval s roční přestávkou na studiu v nizozemském Rotterdamu do roku 2014. Následně působil jako finanční atašé na stálém zastoupení při EU v Bruselu, dokud se v roce 2016 nestal ředitelem Útvaru hodnoty za peníze.
Matej Kurian, ředitel jednoho z odborů v rámci ÚHP Matej od roku 2010 pracoval ve slovenské pobočce Transparency International a později v Nadaci Zastavme korupci. Půl roku se tématy transparentnosti zabýval v Sunlight Foundation ve Washingtonu. Do UHP přišel z Institutu finanční politiky. Vystudoval politologii na Masarykově univerzitě v Brně, na Středoevropské univerzitě v Budapešti a rok strávil na univerzitě v Japonsku.



Přednáška se koná v rámci předmětu Veřejné finance 2.


Pořadatel
Katedra veřejné ekonomie (Ekonomicko-správní fakulta)
Odpovědnost
doc. Ing. Robert Jahoda, Ph.D.

Načítám mapu…

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info