Brno Theatralia Conference 2020/2021

Katedra divadelních studií Filozofické fakulty Masarykovy univerzity ve spolupráci s Katedrou romanistiky Ostravské univerzity, Moravským zemským muzeem a Divadelní fakultou JAMU vás srdečně zvou na mezinárodní sympozium BRNO THEATRALIA CONFERENCE 2021, které je věnováno historickým avantgardám a jejich vývoji v Československu a Evropě. Cílem je přehodnotit české meziválečné divadlo postavené na křižovatce evropské avantgardy, jenž úzce souvisí se specifickými rysy avantgardních divadel v Evropě (Francie, Německa, Itálie, Španělska, Ruska,…) a se způsobem, jakým se v tomto ohledu jednotlivé evropské země navzájem ovlivňovaly. Konference představí historickou avantgardu v českém i evropském divadelním prostředí z pohledu architektury, loutkového divadla, tance, překladu, literatury a uměleckých či filozofických směrů.

Událost se měla konat v roce 2020 u příležitosti stého výročí založení sdružení českých avantgardních umělců Devětsil. Ten byl ustanoven v Praze v říjnu 1920, spojoval nejvlivnější české avantgardní kruhy a sdružoval umělce v celé řadě uměleckých i mimouměleckých oborů: od architektury po performanci a od estetiky po sociologii. Její členové jako Karel Teige, Vítězslav Nezval, Toyen, Jindřich Štyrský, Adolf Hoffmeister, Josef Chochol, Jiří Frejka, Jindřich Honzl, Emil František Burian, Jiří Voskovec a Jan Werich neustále sledovali evropské avantgardní trendy.

Vzhledem k epidemiologické situaci proběhne celá událost v online prostředí ve dnech 1. – 3. června 2021 a bude dostupná zdarma všem, kteří se zaregistrují prostřednictvím registračního formuláře na webu: https://btc.phil.muni.cz/.

Podrobnosti FB event Kontakt

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info