Comparative Constitutional Law

Doktorské studium v prezenční nebo kombinované formě v anglickém jazyce.

Program je možné studovat pouze jednooborově. Studium je zpoplatněno částkou 12 500 Kč za akademický rok.

Co se naučíte

Program je zaměřen na obor srovnávacího ústavního práva. V jeho rámci se pak soustředí zejména na problémy ústavních systémů v souvislosti se změnami formy vlády, státního zřízení a státního režimu ve srovnávací perspektivě (nabízejí se témata jako zavádění ústavního soudnictví, ústavní aspekty vyrovnání s minulostí, soudcovská samospráva, aktuální otázky režimu uplatňování základních práv v jednotlivých státech, srovnání povahy a funkcí orgánů veřejné moci atd.).

Program je interdisciplinární. Je proto určen absolventům magisterského programu v oboru právo či jiných společenských vědách (politologie, mezinárodní vztahy, evropská studia). Program bude otevřen uchazečům z celého světa. Otevře se tak možnost studia ústavněprávních problémů v doktorském studiu i pro uchazeče, kterým v současnosti v podání přihlášky na PrF MU brání jazyková bariéra. Akreditace programu tak vychází vstříc požadavkům trhu práce v oblasti vědy a výzkumu, kde je stále více akcentována potřeba interdisciplinárního přístupu k řešeným problémům.

Praxe

Studijní program nepočítá s praxí jako se součástí studijního plánu.

Uplatnění absolventů

Program je v českém kontextu unikátní zaměřením na srovnávací ústavní právo a budováním odborných akademických kompetencí v angličtině. Absolventi programu se mohou uplatnit primárně jako akademičtí či vědečtí pracovníci (post-docs) na vysokých školách v ČR a díky výuce v AJ a srovnávacímu zaměření též na srovnatelných pozicích v zahraničí.

Program poskytuje rovněž kompetence využitelné i mimo akademickou sféru na pozicích, které vyžadují vhled do ústavněprávní problematiky se srovnávacím přesahem (analytická oddělení soudů, vládních a jiných veřejných orgánů, mezinárodní advokátní kanceláře, orgány EU či Rady Evropy).

Absolventi programu, kteří získali magisterské vzdělání v neprávnickém programu popřípadě v programu zaměřeném na jiné právo než české, nezískají studiem v tomto programu vzdělání potřebné pro přístup do tradičních právnických profesí (advokát, notář, soudce apod.) vykonávaných v ČR.

Informace o studiu

Zajišťuje Právnická fakulta
Typ studia doktorský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 4 roky
Vyučovací jazyk angličtina
Oborová rada a oborové komise
Poplatky za studium
Studium v cizích jazycích je zpoplatněné, platba je za akademický rok
12 500 Kč
Více informací

Váháte? Máte otázku? Pošlete nám e-mail na

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info