Fyziologie, patologická fyziologie, lékařská chemie a biochemie

Doktorské studium v prezenční nebo kombinované formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově se specializací (Fyziologie, Lékařská chemie a biochemie nebo Patologická fyziologie).

Podat přihlášku

Přijímací řízení do doktorských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Cílem doktorského studijního programu Fyziologie, patologická fyziologie, lékařská chemie a biochemie je příprava kvalifikovaných odborníků pro vědeckou práci v oblasti lékařských, fyziologických, patofyziologických, chemických a biochemických věd. Doktorské studium rozvíjí u výborných absolventů magisterského studia lékařských, veterinárních, farmaceutických nebo přírodních věd jejich schopnosti samostatné tvůrčí práce v oblasti výzkumu, vývoje a zavádění klinických aplikací. Studium je proto zaměřeno na prohloubení teoretických základů a detailní seznámení s moderními poznatky v oblasti biochemie, fyziologie, patofyziologie a biologie se zaměřením na aplikace v lékařských vědách. Absolventi oboru jsou stimulováni k pokračování ve vědecko-pedagogické kariéře na vysoké škole, v klinických oborech medicíny nebo se uplatní v laboratořích výzkumných ústavů zaměřených na biochemii, fyziologii a příbuzné vědy, jako samostatní nebo vývojoví pracovníci.

V rámci programu lze studovat dvě specializace Fyziologie a patologická fyziologie a Lékařská chemie a biochemie.

Uplatnění absolventů

Absolventi oboru jsou stimulováni k pokračování ve vědecko-pedagogické kariéře na vysoké škole a to buď na ústavech teoretické medicíny nebo v klinických oborech ve fakultních nemocnicích. Nacházejí uplatnění i v laboratořích výzkumných ústavů zaměřených na biochemii, fyziologii a příbuzné vědy, kde pokračují ve vědecké činnosti v oblastech základního i aplikovaného výzkumu.

Podmínky přijetí

Přijímací zkouška proběhne v červnu 2024.

Kritéria hodnocení

Odborná přijímací zkouška se koná formou rozpravy k tématu disertační práce, které si uchazeč vybral. Zkušební komise při ní posuzuje odborný zájem, motivaci, znalost oboru a celkovou připravenost uchazeče k doktorskému studiu.

Při hodnocení uchazeče bere zkušební komise v úvahu také materiály dodané jako přílohy přihlášky, odborný životopis, doplňující informace a zejména vyjádření navrženého školitele.

Součástí přijímacích pohovorů je také ověření úrovně angličtiny uchazeče (posuzuje přijímací komise dle standardů oborů doktorského studia).

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Možnosti studia

Jednooborové studium se specializací

V rámci jednooborového studia se specializací má student možnost prohloubit si vědomosti v konkrétním zaměření daného studijního programu, specializaci si vybírá jednu. Název specializace pak bude uveden i na vysokoškolském diplomu.

Podat přihlášku

Informace o studiu

Zajišťuje Lékařská fakulta
Typ studia doktorský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ne
jednooborově se specializací ano
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 4 roky
Vyučovací jazyk čeština
Oborová rada a oborové komise

Váháte? Máte otázku? Pošlete nám e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Fyziologie, patologická fyziologie, lékařská chemie a biochemie? Zeptejte se na program-25578@mail.muni.cz

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info