Informace o projektu

Informace o projektu
Jazyky ve škole – jazyky ve výuce naukových a jazykových předmětů

Kód projektu
75p13
Období řešení
3/2016 - 4/2016
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Pedagogická fakulta

Téma jazyků ve škole je ve veřejném diskursu již poměrně časté. V centru pozornosti projektu by měli stát aktéři v prostoru školy, ale zohledněny by měly být i ideologické debaty. Zaměřovat se budeme na konkrétní jazykové praktiky, které jsou spojeny s neočekávané či neplánované jazykové reality ve škole. Nelze zapomenout ani na nutnost společenského zapojení všech zúčastněných. Co se konkrétně děje ve školách? Jaké strategie si vytváří učitelé a žáci? Jakou roli hrají obory?
Cílem projektu je popsat sledovatelné jazykové praktiky na českých a rakouských školách. Zaměříme se na tzv. „language-related episodes“, což jsou situace, ve kterých jsou jazyky reflektovány, popř. ve kterých vzniká mnohojazyčný diskurs. Tyto situace budou naším týmem analyzovány a interpretovány pomocí různých výzkumných metod. Výsledky budou diskutovány v odborné komunitě a v rámci navazujícího projektu budou navrženy případy dobré praxe a ty budou nabídnuty učitelům z praxe.
Kromě toho se v rámci spolupráce nabízí možnost sdílení vědecko-výzkumných zkušeností mezi Centrem pro vzdělávání učitelů, Pedagogickou vysokou školou ve Vídni a Pedagogickou fakultou v Brně.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info