Informace o publikaci

A technological method of enriching grape must by the bioactive components

Název česky Technologické postupy obohacování hroznového moštu bioaktivními složkami
Autoři

BALÍK Josef VEVERKA Jaromír HÍC Pavel KYSELÁKOVÁ Marie TŘÍSKA Jan VRCHOTOVÁ Naděžda HOUŠKA Milan NOVOTNÁ Pavla HORÁK Miroslav TOTUŠEK Jiří JÍLEK Rudolf

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Gastronomické sympozium : sborník přednášek : biologické a nutriční hodnoty potravin : Kroměříž
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Hygiena
Klíčová slova grape must; bioactive phenols; thermomaceration; antioxidant activity
Popis Obsah bioaktivních látek a jejich složení v hroznových moštech jsou primárně ovlivněny odrůdou vinných hroznů, jejich zdravotním stavem, pěstitelskými podmínkami, ale zejména technologii vyroby. V rámci výzkumného projektu (NAZV ČR QI91B094), zaměřeného na vývoj odrůdových hroznových sťáv se zdravotním benefitem pomocí fyzikálních metod, byly sledovány rozdílné macerační postupy ošetření hroznů a jejich vliv na zvýšení obsahu resveratrolu a antioxidační kapacity hroznových moštů. Studie byla řešena u dvou bílých odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené a dvou modrých odrůd Frankovka, Svatovavřinecké. Byly srovnávány celkem tři macerační varianty při dvou různých teplotách. Vyšší teplota a delší macerace hroznů vyznamně zvýšily obsah trans-resveratrolu, trans-piceidu a hodnoty antioxidační aktivity u vyrobených hroznových moštů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info