Informace o publikaci

Dopravní výchova jako součást vzdělávání v oblasti ochrany a bezpečnosti obyvatelstva.

Autoři

ŠMEJKALOVÁ Kateřina SVOBODA Ivo

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference Metody a postupy ke zkvalitnění výuky krizového řízení a přípravy obyvatelstva na řešení krizových situací II.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Traffic education; risky behavior in transport; education in primary schools; the system of teacher education.
Popis Rozvoj průmyslu a techniky ve světě v posledních desetiletích ovlivnil významněji dopravu, jak z hlediska technické úrovně, tak z hlediska hustoty provozu. Počet motorových vozidel se zvýšil tak, že to v jiném druhu dopravy nemá obdoby. Příspěvek upozorňuje na Národní strategii primární prevence rizikového chování dětí a mládeže (na období 2013-2018). Příspěvek se zabývá vzděláváním učitelů Pedagogické fakulty, MU v oblasti dopravní výchovy v souvislosti se změnou rámcového vzdělávacího programu pro základní školství od září 2013. Autoři zejména upozorňují na přípravu nového studijního oboru Ochrana a bezpečnost obyvatelstva, jehož neoddělitelnou součástí je mimo jiné rizikové chování v dopravě. Příspěvek se zamýšlí nad nutností zavést na základních školách výuku v oblasti ochrany a bezpečnosti obyvatelstva.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info