Informace o publikaci

ELISA test pro sérologické odlišení prasat infikovaných Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium od prasat vakcinovaných vakcínou založenou na inaktivované kultuře Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium

Autoři

MATIAŠOVIC Ján GEBAUER Jan KUDLÁČKOVÁ Hana KOSINA Marcel KOVAŘČÍK Kamil TESAŘÍK Radek OSVALDOVÁ Alena

Rok publikování 2014
Druh Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Popis Pro úspěšné uplatnění jakékoli vakcíny proti netyfoidním sérovarům Salmonella enterica subsp. enterica u prasat je nutné odlišení zvířat vakcinovaných od zvířat infikovaných. Zavedené sérologické metody detekce protilátek proti netyfoidním sérovarům Salmonella enterica subsp. enterica u prasat jsou založeny na detekci protilátek proti O-antigenům. Vakcína vyvíjená v rámci projektu QJ1210115 obsahuje inaktivovanou kulturu divokého kmene Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium (Matiašovic a kol. 2013) a indukuje tak tvorbu protilátek mimo jiné i proti O-antigenům. Podobně po přirozené infekci prasat netyfoidními sérovary Salmonella enterica subsp. enterica dochází k produkci protilátek proti těmto antigenům (Nielsen a kol. 1995). Zavedené sérologické metody proto identifikují prasata vakcinovaná stejně jako prasata infikovaná. Cílem bylo vypracování metody sérologického odlišení prasat infikovaných Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium od prasat vakcinovaných vakcínou založenou na inaktivované kultuře Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium. Toho bylo dosaženo použitím vybraných proteinů Salmonella enterica subsp. enterica sérovar Typhimurium jako antigenů v ELISA metodě. Byly identifikovány dva proteiny, z nichž jeden indukuje vysokou protilátkovou odpověď po vakcinaci a nízkou po infekci a druhý protein naopak indukuje vysokou protilátkovou odpověď po infekci, ale nízkou po vakcinaci vyvíjenou vakcínou.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info