Informace o publikaci

Site-Specific Ligand Interactions Favor the Tetragonal Distortion of PbS Nanocrystal Superlattices

Název česky Pozičně specifická interakce ligandů upřednostňuje tetragonální deformaci v super-mřížkách PbS nano-krystalů.
Autoři

NOVÁK Jiří BANERJEE Rupak KORNOWSKI Andreas JANKOWSKI Maciej ANDRE Alexander WELLER Horst SCHREIBER Frank SCHEELE Marcus

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Odkaz na webovou stránku vydavatele.
Doi http://dx.doi.org/10.1021/acsami.6b06989
Obor Fyzika pevných látek a magnetismus
Klíčová slova nanocrystals; self-assembly; X-ray scattering; electron microscopy; mesocrystals
Popis Předkládáme analýzu struktury a morfologie mezokrystalických, objemově centrovaných tetragonálních (BCT) mřížek PbS nano-krystalů funkcionalizovaných kyselinou olejovou. Na základě kombinace obrázků z RTG a elektronového rozptylu a z elektronové mikroskopie v přímém prostoru odvozujeme tří-dimenzionální (3D) model super-mřížky a ukazujeme že BCT struktura profituje z rovnovážné kombinace {100}PbS-{100}PbS a {111}PbS-{111}PbS interakcí mezi sousedními vrstvami nano-krystalů, která jedinečným způsobem stabilizuje strukturu. Tyto interakce jsou umožněny coaxialním uspořádáním atomových rovin PbS se supermžížkou. Dále shledáváme, že tato preferenční orientace je již v slabé míře přítomná v izolovaných monovrstvách. Nadbytek kyseliny olejové v roztoku krystalů způsobuje potlačení tetragonální deformace a místo toho pozorujeme uspořádání v dvojvrstvě hexagonální mřížky připomínající plástev medu, kde velikost zrn dosahuje velikosti několika mikrometrů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info