Informace o publikaci

Rhyparoclava pyrrhocoroides, a new genus and species of autapomorphic Rhyparochromidae with clavate antennae from Madagascar (Hemiptera: Heteroptera)

Název česky Rhyparoclava pyrrhocoroides, nový rod a druh autapomorfní pozemky (Rhyparochromidae) s klavátními tykladly z Madagaskaru (Hemiptera: Heteroptera)
Autoři

KMENT Petr HEMALA Vladimír BAŇAŘ Petr

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Hemiptera; Heteroptera; Lygaeoidea; Rhyparochromidae; biodiversity; endemism; taxonomy; new genus; new species; systematic placement; check-list; Madagascar
Přiložené soubory
Popis Nový rod a druh, Rhyparoclava pyrrhocoroides z Montagne de Français v severním Madagaskaru je popsán a ilustrován, včetně struktur zevních vývodů metatorakálních pachových žláz, pregenitálního abdomenu, pozic trichobotrií na něm a genitálií obou pohlaví. Tento autapomorfní taxon je brachypterní, anocelátní a má velice výrazné klavátní tykadla mezi zástupci čeledi pozemkovití (Rhyparochromidae) (Hemiptera: Heteroptera: Lygaeoidea). Systematické zařazení druhu Rhyparoclava pyrrhocoroides je diskutováno, taxon je umístěn do podčeledi Rhyparochrominae, a předběžně do tribu Rhyparochromini s tím, že k potvrzení tribálního zařazení bude v budoucnosti potřeba prozkoumání morfologie larvy, která zatím nebyla k dispozici. Všechny známé exempláře druhu Rhyparoclava pyrrhocoroides byli sbírány prosevem listové hrabanky a jiných rostliných zvyšků v lesnatých částech Rezervace Montagne de Français, charakteristické striktně sezónním suchým opadavým lesem. Předběžný seznam druhů čeledi Rhyparochromidae z Madagaskaru je sestaven na základě dosud publikované literatury a čítá 32 rodů a 62 druhů (z toho 57 popsaných, 5 dosud nepopsaných) příslušících k 9 tribům; z těchto taxonů jsou 2 rody a 41 druhů (cca. 66%) endemitmi Madagaskaru (včetně k němu přilehlých ostrovů).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info