Informace o publikaci

Hominid visitation of the Moravian Karst during the Middle-Upper Paleolithic transition: New results from Pod Hradem Cave (Czech Republic)

Název česky Návštěvy hominidů v Moravském krasu během přeměny středního - svrchního paleolitu: nové výsledky z jeskyně Pod Hradem (Česká republika)
Autoři

NEJMAN Ladislav WOOD Rachel WRIGHT Duncan LISÁ Lenka NERUDOVÁ Zdeňka NERUDA Petr PŘICHYSTAL Antonín SVOBODA Jiří

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Human Evolution
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jhevol.2017.03.015
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Middle-Upper Paleolithic transition; chronology;AMH; Neanderthal; Pod Hradem Cave; Moravia
Popis V letech 1956-1958 odhalily výzkumy v jeskyni Pod Hradem (Morava, východní část České republiky) přítomnost lidských aktivit během přechodného období střední - svrchní paleolit. Ty odpovídaly období 25050 - 44800 cal BP a projevily se přítomností artefaktů spojovaných s aurignackou a szeletskou kulturou, včetně artefaktů zhotovených z porcelanitu (vzácně se objevuje na moravských paleolitických stanicích). Tehdejší výzkumné techniky a velké změny v radiokarbonovém datování způsobily, že naleziště se nedařilo chronologicky zařadit. Předložená práce dokumentuje revizní výzkum v jeskyni Pod Hradem v letech 2011-2012. Souborné AMS datování za využití UV a ABOx-SC předpřípravy vzorků umožnilo nové pohledy na lidské osídlení v jeskyni Pod Hradem. Detailní výzkum odhalil sedimentární jednotky v rozmezí zhruba 20 000 let odpovídající časnému svrchnímu paleolitu a pozdnímu střednímu paleolitu, což představuje první jeskyni v České republice s takovým sedimentárním a archeologickým záznamem. Současné výzkumy potvrdily nehojné lidské návštěvy včetně období časného aurignacienu, kdy sem lidé přinesli umělecké předměty nemající v České republice. obdobu. Surovinová rozmanitost ukazuje na dálkové importy a návštěvy vysoce mobilní populace během časného svrchního paleolitu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info