Informace o publikaci

Zakázaná slova, etnometodologické inspirace a náboženství jako modus existence : recenzní esej ke knize "Stopovat a skládat světy s Brunem Latourem"

Autoři

FUJDA Milan

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio : revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Klíčová slova Bruno Latour; actor-network-theory; symmetry; religion; art; ethnomethodology; modes of existence; Stopovat a skládat světy s Brunem Latourem
Přiložené soubory
Popis Text poskytuje stručný úvod do prací Bruna Latoura pro religionisty. Jedná se o recenzní esej k prvnímu knižnímu překladu Latourových textů do češtiny - knize Stopovat a skládat světy s Brunem Latourem: Výbor z textů 1998-2013. Článek se také věnuje základním principům ANT, jež nejsou rozebírány v knize samotné (činitelství, přenos, psaní vědeckého textu, symetrie, etnometodologické motivace, praktičnost a zaměření na praktiky), a podrobněji se zaobírá Latourovými rozbory náboženství a umění. V kritické části text rozebírá nedostatky Latourových analýz náboženství a ukazuje, že vhodnou cestu k jejich překonání je dodržování principů ANT vypracovaných analýzami jiných oblastí, než je "náboženství".

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info