Informace o publikaci

The Effect of Plasma Pretreatment and Cross-Linking Degree on the Physical and Antimicrobial Properties of Nisin-Coated PVA Films.

Logo poskytovatele
Název česky Účinky předúpravy plazmatu a stupně zesíťování na fyzikální a antimikrobiální vlastnosti povlaků z polyvinylalkoholu pokrytých nisinem.
Autoři

KOLÁŘOVÁ RAŠKOVÁ Zuzana SŤAHEL Pavel SEDLAŘÍKOVÁ Jana MUSILOVÁ Lenka STUPAVSKÁ Monika LEHOCKÝ Marián

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Materials
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.mdpi.com/1996-1944/11/8/1451/htm
Doi http://dx.doi.org/10.3390/ma11081451
Klíčová slova Plasma crosslinking nisin PVA
Popis Stabilní antimikrobiální nisinové vrstvy byly připraveny na nosném médiu polyvinylalkoholu (PVA), zesíťované kyselinou glutarovou. DCSBD modifikace polyvinylalkoholu byla použita pro zlepšení hydrofilních vlastností a zlepšení přilnavosti biologicky aktivního peptid-nisinu k polymeru. Úprava povrchu filmů byla studována ve vztahu k jejich stupni zesíťování. Nisin byl vytvořen přímo ze solného roztoku komerčního produktu. Pro dosažení stabilní vrstvy je počáteční koncentrace nisinu a následující uvolnění zkoumáno za použití chromatografických metod. Stabilita vrstev byla vyhodnocena pomocí měření zeta potenciálu a pro povrchoví změny hydrofilního charakteru byly provedeny měření kontaktního úhlu vody. Dlouhodobá stabilita nisinu na PVA filmech byla potvrzena elektroforézou na tricine polyakrylamidovém gelu (SDS-PAGE) a antimikrobiální analýzou. Bylo zjištěno, že PVA může sloužit jako vhodný nosič-médium pro nisin s laditelnými vlastnostmi při plazmové úpravě a stupni zesíťování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info