Informace o publikaci

Příprava pokrmů v základním vzdělání aneb kde se dobře vaří, tam se dobře daří

Autoři

MUŽÍKOVÁ Leona VOZNICOVÁ Martina MATĚJOVÁ Halina

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Výživa a potraviny
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Klíčová slova preparing meals; basic education
Popis Výuka tematického okruhu Příprava pokrmů na základních školách má své opodstatnění. Žáci se učí nejen novým dovednostem v oblasti přípravy pokrmů, ale rozvíjí si i znalosti a dovednosti z oblasti potravin a výživy, učí se gastronomickým pravidlům, základům ekonomiky a hospodaření, domácí ekologii, hygieně i vhodnému chování u jídelního stolu. Současně se u dětí rozvíjí jejich tvořivost a manuální zručnost. Výzkum přinesl pozitivní i negativní výsledky. Počet škol, kde je realizována příprava pokrmů na 2. stupni ZŠ, je poměrně velký: v brněnském regionu je to 77 % škol. Současně průzkum odhalil řadu překvapivých negativních poznatků. Tematický celek vyučují učitelé různých aprobací bez nutnosti vzdělání v příslušném oboru. Zdrojem výukových materiálů jsou nejčastěji různé internetové stránky, protože v současné době není k dispozici žádná aktuální učebnice či komplexní metodické texty schválené MŠMT.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info