Informace o publikaci

Between Alexandria and Rome: Reflection on Artistic Circulation and Cross-cultural Interaction in Ethiopian Painting during the Reign of the Solomonic Dynasty (the end of the 13th – 15th Centuries)

Název česky Mezi Alexandrií a Římem: reflexe umělecké cirkulace a mezikulturní interakce v etiopském malířství za vlády Šalamounské dynastie (konec 13. – 15. století)
Autoři

VRLÍKOVÁ Lenka

Rok publikování 2019
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Etiopie je jednou z nejstarších křesťanských zemí s bohatou uměleckou tradicí a díky své kulturní svázanosti s křesťanským Východem i Západem je v současnosti považována za jedno z významných center oblasti Středomoří. V etiopském malířství s důrazem na tradici se tak objevují prvky koptského, byzantského i evropského umění. Vznikají jeho specifické varianty vyzývající k novým interpretacím a kontextualizaci. Příspěvek byl zaměřen na období od konce 13. – 15. století, kdy procházelo etiopské křesťanské malířství zásadními změnami. Na příkladech napříč malířskými médii byly diskutovány proměny a pozvolné adaptace nových ikonografických témat a uměleckých médií v etiopském umění. Zdůrazněny byly mezikulturní kontakty mezi Etiopií a oblastí Středomoří. Tyto spletité kontakty umožňovaly oboustranný dialog a zároveň mohly být jedním z faktorů utváření jedinečné vizuální kultury v Etiopii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info