Informace o publikaci

Barocité du bérénicien : Sur l’inspiration baroque du langage de Bérénice dans L’Avalée des avalés de Réjean Ducharme

Název česky Baroknost bereničtiny : O barokní inspiraci jazyka Bérénice v knize Pohlcená pohlcenými Réjeana Ducharma
Autoři

ŽÍLA Dalibor

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference Literature in a globalized context : 11th International Colloquium in Romance and Comparative Literature (Universities of Brno, Halle and Szeged)
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://digital.bibliothek.uni-halle.de/pe/urn/urn:nbn:de:gbv:3:2-116766
Klíčová slova Réjean Ducharme; Québec; Canada; Baroque; Neobaroque; postmodernism; quebec litterature; fantasy worlds; idiolect
Přiložené soubory
Popis Román Pohlcená pohlcenými (1966) quebeckého spisovatele Réjeana Ducharma (1941-2017), který ze svého autora přes noc učinil literární senzací, dnes patří mezi klasická díla kanadské frankofonní literatury. Kniha se setkala s velkým úspěchem nejen u veřejnosti a kritiků, ale také v akademických kruzích. Je to především jazyk vypravěčky Bérénice, známý jako bereničtina, jímž je kniha napsána a který dodnes podněcuje vznik četných studií především díky své originalitě, která je i atributem celého Ducharmova díla. V našem příspěvku se pokusíme ukázat, do jaké míry tento idiolekt čerpá svou inspiraci v barokní estetice a jazyce. Zaměříme se na to, jakou měrou barokní sensibilita a mimesis inspirují bereničtinu do té míry, že ji lze označit za barokní a jaké složky na její baroknost odkazují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info