Informace o publikaci

Vliv stravy a dentální péče na zdraví zubů a ústní dutiny

Autoři

MORÁVKOVÁ Julie JANČOVÁ Martina

Rok publikování 2024
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zdraví zubů a ústní dutiny a zkoumá vztah mezi stravovacími návyky a péčí o chrup. Teoretická část práce se věnuje popisu morfologie a fyziologie zubů a ústní dutiny. Zaměřuje se na fyziologické funkce chrupu a ústní dutiny. Věnuje se tomu, jaké látky ve stravě jsou klíčové pro správný vývoj zubu a udržení jeho zdraví, a naopak, jaké látky mohou způsobovat kazivost zubů. Vysvětluje vznik zubního plaku, zubního kamene, zubního kazu a onemocnění parodontu. Dále se zaměřuje na prevenci onemocnění zubů z hlediska nutrice. Popisuje důležitost příjmu vápníku, fosforu, fluoru, zinku a vitamínů ve stravě. Popisuje správnou péči o chrup, která zahrnuje nejen správné hygienické návyky, ale i pravidelné návštěvy zubního lékaře. Metodikou k praktické části je dotazníkové šetření mezi žáky druhého stupně základních škol. Cílem je zjistit, jak péče o chrup v kombinaci se stravováním ovlivňuje zdraví zubů a dutiny ústní, porovnat správné a špatné stravovací návyky respondentů a jaký vliv má péče o chrup na celkové zdraví ústní dutiny respondentů. Otázky se zaměřují na to, s jakou frekvencí a jakým způsobem se respondenti starají o chrup a na informace ohledně jejich stravování, jaké přijímají potraviny podporující zdraví zubů a jaké přijímají potraviny způsobující zubní onemocnění

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info