Informace o publikaci

Výskyt a genotypy Listeria monocytogenes v masných výrobcích k přímé spotřebě a nové legislativní požadavky v EU

Autoři

KARPÍŠKOVÁ Renata BRODÍKOVÁ Kristýna POLÍVKOVÁ Terezie KOLÁČKOVÁ Ivana BULAWOVÁ Hana

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2025/
Klíčová slova Listeria monocytogenes; ready-to-eat foods; persistence; food safety
Popis V členských státech EU roste výskyt listeriózy, což vedlo ke zpřísnění mikrobiologických kritérií pro potraviny k přímé spotřebě. Masné výrobky určené k přímé spotřebě jsou jedním z významných vehikul nákazy listeriózou. Studie se zaměřila na izoláty Listeria monocytogenes detekované v masných výrobcích. V průběhu pěti let bylo získáno 40 izolátů, většina z tepelně opracovaných výrobků. Izoláty byly geneticky charakterizovány a rozděleny do tří skupin: hypervirulentní, hypovirulentní a intermediární. Hypervirulentní izoláty představují vyšší riziko pro veřejné zdraví. Výsledky studie podtrhují význam důkladné kontroly mikrobiologické bezpečnosti masných výrobků.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info