
Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Výskyt a genotypy Listeria monocytogenes v masných výrobcích k přímé spotřebě a nové legislativní požadavky v EU
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2025 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Maso |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2025/ |
Klíčová slova | Listeria monocytogenes; ready-to-eat foods; persistence; food safety |
Popis | V členských státech EU roste výskyt listeriózy, což vedlo ke zpřísnění mikrobiologických kritérií pro potraviny k přímé spotřebě. Masné výrobky určené k přímé spotřebě jsou jedním z významných vehikul nákazy listeriózou. Studie se zaměřila na izoláty Listeria monocytogenes detekované v masných výrobcích. V průběhu pěti let bylo získáno 40 izolátů, většina z tepelně opracovaných výrobků. Izoláty byly geneticky charakterizovány a rozděleny do tří skupin: hypervirulentní, hypovirulentní a intermediární. Hypervirulentní izoláty představují vyšší riziko pro veřejné zdraví. Výsledky studie podtrhují význam důkladné kontroly mikrobiologické bezpečnosti masných výrobků. |