Informace o publikaci

Význam vlákniny v jídelníčku

Autoři

KARBANOVÁ Martina VÁGNEROVÁ Tereza

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Interni Medicina pro Praxi
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.medicinapropraxi.cz/artkey/med-202501-0014_vyznam_vlakniny_v_jidelnicku.php?back=%2Fsearch.php%3Fquery%3Dgravidit%2525EC%26sfrom%3D0%26spage%3D30
Doi https://doi.org/10.36290/med.2024.039
Klíčová slova dietary fiber chronic disease prevention gastrointestinal health metabolic health public health
Popis Dietní vláknina, klíčová složka rostlinných potravin, je nezbytná pro udržení zdraví a prevenci různých onemocnění. Přestože jsou její přínosy dobře zdokumentované, příjem vlákniny v západních populacích je výrazně pod doporučenými hodnotami, průměrně pouze 15–16?g denně oproti doporučovaným 25–35?g denně. Tento nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem obezity, diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakovin. Článek poskytuje komplexní přehled o vlivu vlákniny na zdraví, včetně jejích účinků na pocit sytosti, regulaci hladiny cukru v krvi, snížení hladiny cholesterolu, snížení míry zánětu a zlepšení funkce trávicího traktu. Rovněž zdůrazňuje specifické přínosy vlákniny při různých patologických stavech, jako je rekonvalescence po infarktu myokardu a gastrointestinální poruchy. Dále popisuje roli vlákniny v řízení obezity díky zlepšenému pocitu sytosti a snížení kalorického příjmu a její schopnost kontrolovat hladinu glukózy v krvi u diabetu 2. typu. Praktická dietní doporučení a příklady pokrmů bohatých na vlákninu ukazují, jak dosáhnout adekvátního příjmu vlákniny. Zvýšení příjmu dietní vlákniny je zásadní pro prevenci onemocnění a zlepšení celkového zdraví.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info