Informace o publikaci

Where is the waste? The microlevel interdisciplinary study of kitchen waste distribution in Castle Rokštejn, Czech Republic

Logo poskytovatele
Název česky Kde je odpad? Mikroúrovňová interdisciplinární studie distribuce kuchyňského odpadu na hradě Rokštejn, Česká republika
Autoři

LISÁ Lenka KOČÁR Petr KOČÁROVÁ Romana KUČERA Lukáš MAZÁČKOVÁ Jana ŽAŽA Petr NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ Miriam

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Archaeological Science: Reports
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352409X25002846
Doi https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2025.105251
Klíčová slova Middle Ages; waste; geoarchaeology; archeobotany; medieval kitchen; castle
Popis Kuchyňský odpad je nedílnou součástí archeologického záznamu. Jeho detekce může být komplikovaná kvůli jeho běžnému sekundárnímu využití (nakládání s odpady) a rozkladu v různých prostředích. Proto by měla být při studiu stop kuchyňského odpadu v sedimentárních záznamech zohledněna i tato skutečnost. Studie distribuce kuchyňského odpadu na hradě Rokštejn v České republice byla provedena na mikroúrovni s využitím mikromorfologické analýzy, archeobotaniky a antrakologie, stejně jako geochemického signálu. Na základě mikromorfologické analýzy lze konstatovat, že největší množství kuchyňského odpadu bylo detekováno v vrstevnicích sutě. Fragmenty kostí a skořápek vajec byly především nalezeny v chodbách, zatímco rozložená organická hmota je hojně přítomna zejména v depresích vzniklých po odpadu. Antrakologické analýzy odhalily přítomnost pouze dřeva vhodného k topení, nikoli ke stavbě. Analýza makrozbytků v kombinaci s chemickou analýzou ukázala, že kuchyňský odpad začleněný do vrstev sutě byl zastoupen polními plodinami a luštěninami.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info