Informace o publikaci

Podpora důstojnosti klientů pobytových sociálních služeb skrze stravování

Logo poskytovatele
Autoři

PETROVÁ KAFKOVÁ Marcela

Rok publikování 2025
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Jídlo a stravování plní kromě nutriční funkce, také roli identitotvornou, společenskou, symbolickou a emoční. Ve svém příspěvku se soustředím na význam nastavení stravování pro podporu důstojnosti klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Pro analýzu tohoto tématu využívám hloubkových rozhovorů s 23 seniory a seniorkami žijícími v domácnostech v kombinaci s multipřípadovou studií šesti domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem (hloubkové rozhovory s 42 klienty a klientkami, 16 rozhovorů s personálem a 120 videozáznamů z jídelen). Na základě těchto dat ukazuji, jak se s přechodem do institucionální péče mění význam jídla seniorů a seniorek. A především jak se praxe stravování v jednotlivých zařízeních odráží v kvalitě života klientů a klientek a jakými způsobí podporuje či naopak ohrožuje jejich důstojnost. Prezentace je součástí projektu Význam jídla ve vyšším věku (č. GA23-06348S) podpořeného Grantovou agenturou České republiky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info