Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Podpora důstojnosti klientů pobytových sociálních služeb skrze stravování
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2025 |
| Druh | Další prezentace na konferencích |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Popis | Jídlo a stravování plní kromě nutriční funkce, také roli identitotvornou, společenskou, symbolickou a emoční. Ve svém příspěvku se soustředím na význam nastavení stravování pro podporu důstojnosti klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Pro analýzu tohoto tématu využívám hloubkových rozhovorů s 23 seniory a seniorkami žijícími v domácnostech v kombinaci s multipřípadovou studií šesti domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem (hloubkové rozhovory s 42 klienty a klientkami, 16 rozhovorů s personálem a 120 videozáznamů z jídelen). Na základě těchto dat ukazuji, jak se s přechodem do institucionální péče mění význam jídla seniorů a seniorek. A především jak se praxe stravování v jednotlivých zařízeních odráží v kvalitě života klientů a klientek a jakými způsobí podporuje či naopak ohrožuje jejich důstojnost. Prezentace je součástí projektu Význam jídla ve vyšším věku (č. GA23-06348S) podpořeného Grantovou agenturou České republiky. |
| Související projekty: |