Informace o publikaci

Využití monoklonálního imunoglobulinu k přípravě protinádorové vakcíny u nemocných s mnohočetným myelomem - První zkušenosti z klinické studie.

Autoři

BÜCHLER Tomáš HANÁK Libor SMEJKALOVÁ Jana KOVÁŘOVÁ Lucie KREJČÍ Marta ADAM Zdeněk MICHÁLEK Jaroslav PENKA Miroslav VORLÍČEK Jiří HÁJEK Roman

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická onkologie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Imunologie
Klíčová slova multiple myeloma; vaccination; immunotherapy; idiotype; clinical study
Popis Idiotypové (Id) proteinové struktury monoklonálního imunoglobulinu produkovaného maligními buňkami mnohocetného myelomu jsou exprimovány na buněčném povrchu myelomových plazmatických buněk a dají se využít pro indukci nádorově speicických Tlymfocytů. Vakcinace Id-proteinem je jednou z možností imunoterapie mnohočetného myelomu a jiných B-buněčných malignit s cílem vyvolat specifickou imunitní odpověď proti nádorovým buňkám. Vzniklá humorální i celulární anti-Id odpověď pak kontroluje růst myelomového klonu. V našem centru začala klinická studie fáze II,kde se Id-protein po konjugaci s imunogenním nosičem keyhole limpet hemocyanin (KLH) podává pacientům s mnohočetným myelomem. Ve druhé polovině léčby se k vakcíně přidává interleukin-2. Vakcína bude použita ve skupině vybraných 12 nemocných se stabilním onemocněním nebo s mírně aktivním onemocněním, u kterých není dále indikovaná standartní terapie.Během prvních vakcinací jsme nezaznamenali závažnější nežádoucí účinky postupu.Klinickou a imunologickou odpověď na vakcínu zatím nelze hodnotit.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info